enbg

Надя Стойкова, 5 февруари 2015 г.

5.2.2015 | коментара

На 5 февруари 2015 г. „Шоуто на Слави“ беше посветено на темата за насилието над деца в социалните домове. Гост в предаването беше д-р Надя Стойкова – изпълнителен директор на Института по социални дейности и практики. Другите гости в предаването бяха Маргарита Илиева и Женя Иванова от Български хелзинкски комитет и Ева Жечева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Надя Стойкова внесе повече яснота около т. нар. Синя стая, която се използва за изслушване и разпити на деца, пострадали от насилие или друг тип престъпление, като поясни, че думата „разпит“ в случая е само правен термин. „В България създадохме първите такива стаи през 2008 година. Вече има около 14 стаи в цялата страна“, сподели Стойкова. Тя разказа, че за миналата година са направени над 120 изслушвания на деца в тези стаи, като най-фрапиращите случаи от детските разкази са за сексуални посегателства, включване в проституция и експлоатация.

Според Надя Стойкова резултатът, който дават изслушванията в Синя стая, е в помощ на децата. „Днес много се говори за това да дадем думата на децата – да могат да разкажат това, което им се е случило. Насилието, за съжаление, се случва не само на децата в институциите, това трябва да си го кажем. Случва се навсякъде. Затова тези стаи помагат детето да бъде в една защитена среда, близка до детската среда, с професионалист, който е подготвен за разпит и въобще за изслушване на детето, защото често пъти децата разказват истории, които са се случили преди години, но сега са готови да говорят“, каза г-жа Стойкова. Според нея трябва да се подхожда внимателно, когато „се хвърлят обвинения“: „Когато детето преживее нещо неприятно – има един процес на това то да реши, че иска да говори за това. Разпитът на децата може да ги травмира отново. Затова се опитваме да подготвим специалисти, които да говорят с тях и да създадем обстановка, в която да могат да го разкажат“. Надя Стойкова допълни, че в момента при едно задействане на прокуратурата и полицията в случай на насилие над дете – на пострадалото дете ще му се наложи да разказва на много хора едно и също нещо. „Това допълнително травмира детето. (…) Нашето желание е детето да може да го разкаже минимален брой пъти – най-добре веднъж“, каза тя, като поясни, че това може да се случва с помощна на запис на разговора с детето.

Надя Стойкова сподели и тревожните данни от изследване на Института по социални дейности и практики от 2010 година, което е обхванало 5 от домовете за деца, лишени от родителска грижа. Изследването е установило, че всяко пето дете е било жертва на сексуално посегателство, а всяко второ е ставало свидетел на такова. „Затова се върви в тази посока на затваряне на домовете, реформа, приключване на този начин на отглеждане и това е въобще световна тенденция, не само в България“, обясни Стойкова. Според нея формата на грижа за децата в домове „предразполага към насилие и прави децата по-уязвими в тази форма на грижа“.

Слави Трифонов изрази мнение, че основната кауза в момента е свързана именно със затварянето на домовете и децата от тях да бъдат социално интегрирани по друг начин. „Всъщност се търси по-подходяща форма на грижа за тези деца. Това може да бъде по-малък дом – тип семеен дом. Или приемно семейство. (…) Но това е въпрос и на социална отговорност. Държавата не може да заповяда приемните семейства да отворят домовете си за тези деца“, каза за финал Надя Стойкова.

Цялото предаване от 5 февруари 2015 г.