enbg

Ева Жечева, 5 февруари 2015 г.

5.2.2015 | коментара

В предаването, посветено на проблемите с насилието над деца в социалните домове, гостува и госпожа Ева Жечева – председател на държавната Агенция за закрила на детето, към която са всички домове за деца, лишени от родителска грижа.

Преди това в предаването разговаряхме с Маргарита Илиева и Женя Иванова от Български хелзинкски комитет и Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики. Г-жа Жечева сподели впечатлението си от казаното до момента – а именно, че се създава нагласа в обществото – „нагласата, че това са едни зловещи места, зад стените, на които места, децата се изтезават, децата нямат подходяща грижа и никой всъщност не контролира качеството на грижа и не гарантира сигурността и безопасността на децата“.

От позицията си на председател на държавната Агенция за закрила на детето тя заяви, че България е с много тежко наследство: „България е с тежко наследство от 40 години, с една много широка мрежа от институции в затънтените места на България. И това е част от тези идеологически принципи, които са властвали в този период – че държавата е по-добрата майка на дете с увреждане, на дете, което е изоставено, на дете, което има проблеми, на дете, което бяга от вкъщи, дете, което родителите не могат да се справят…“ Според Жечева в годините на прехода нещата са станали още по-тежки, както заради тежката икономическа обстановка, така и заради липсата на политическа воля да се променят нещата.

Ева Жечева разказа, че при създаването на Агенцията през 2001 г. в домовете е имало близо 35 хиляди деца. В края на 2009 г. правителството приело национална стратегия „Визия за деинституционализация“, според която през 2025 г. домовете трябва да са нула на брой. Към момента домовете са 95, при 137 през 2009 г., а децата – с 5000 по-малко, обясни Жечева. По нейните думи е започнато с най-тежките случаи – децата с увреждания от домовете за деца с умствена изостаналост. С тези деца, за пръв път, били направени индивидуални оценки, започнала работа и с техните родители. В 80 общини за тези деца се строят нови къщи, в които се настаняват до 12 деца, като вече е факт настаняването на над 600 деца с увреждания.

Председателят на Агенция за закрила на детето Ева Жечева защити тезата, че социалните домове не са места, където трябва да бъдат отглеждани деца: „Там децата влизат със своите истории и с белезите в душата си, но влизайки, остават само белезите им и те имат общата история на институцията. (…) Ние наистина помагаме на децата сега да пишат своята история, защото тези деца не са само в институцията до 18 години. Тези деца имат един житейски път. Те трябва да бъдат подготвени, трябва да имат подкрепата на обществото, трябва да имат подкрепата на институциите, на бизнеса, на хората. Тези деца стават възрастни и за съжаление техният път е изключително труден.“

Цялото предаване от 5 февруари 2015 г.