enbg

Ивайло Калфин, 24 февруари 2015 г.

24.2.2015 | коментара

Слави Трифонов и Иван Кулеков разговаряха с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин за проблемите в домовете за деца, лишени от родителски грижи.

Ивайло Калфин заяви, че той лично подкрепя идеята за деинституционализация – преместването на децата от специализираните големи домове в по-малки, от семеен тип. Калфин обаче отбеляза, че има и други мнения и даде пример с новоучредена организация, която е против процеса на деинституционализация. Известни певци и артисти, които са се включили в организацията, изразили мнение, че „приемните родители не са готови“.

Социалният министър съобщи, че благодарение на наличието на приемни родители в последните години няма нито едно новородено дете, което да е влязло в специализирана институция, с изключение на малка група деца с увреждания, за които намирането на грижи в домашна среда е по-трудно. Проблемът е именно с децата с увреждания, както и с по-големите деца, обясни Калфин.

На въпрос на Слави Трифонов за това каква е отговорността на ръководеното от Калфин министерство за домовете за деца, лишени от родителски грижи, гостът отговори, че по закон неговото министерство изгражда политика – внася законопроекти и определя стандарти какво се полага на едно дете. Калфин, който е и вицепремиер в правителството на Борисов, обясни, че управлението на домовете и назначенията на персонала са работа на общините, а контролът върху дейността е на Държавната агенция за защита и закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане (само последната е част от Министерството на труда и социалната политика). Ивайло Калфин нарече „сложен процес“ управлението и контрола на домовете от толкова много структури и онагледи това с графика. „Все още не е направено както трябва децата да получават заедно една и съща услуга, която им трябва – примерно здравна, социална, особено в домовете за деца с увреждания“, каза министърът, а после допълни: „Проблемът е ясен, проблемът е в стандартите и тези деца трябва да получават това, което трябва от държавата – няма нужда така командно да е структурирана цялата система, и другото е в контрола, и в свободата на тези деца действително да задействат тогава, когато има проблем.“

Калфин заяви, че в момента в специализираните домове има 1700 деца. Според него броят на децата не е толкова голям, че държавата да не може да си свърши работата и те да заживеят в среда по-близка до семейната. На въпрос на Слави Ивайло Калфин отговори, че има формиран бюджет за решаването на проблемите с изоставените деца, но той „не е достатъчен“. Все пак представителят на партия АБВ в кабинета е убеден, че системата се променя: „За последните сигурно десетина години са намалели с 2/3 децата в тези институции, голяма част отиват в приемни семейства, работи се с родителите да си ги задържат и т.н.“

Слави Трифонов постави и темата за осиновяването и трудния път, свързан с бюрократични спънки, който трябва да извървят семействата, които желаят да осиновят дете. Ивайло Калфин се съгласи, че системата затруднява, но същевременно заяви, че за новородените деца няма проблем и има дори чакащи приемни родители, които искат да осиновят. Проблемът- за пореден път отбеляза Калфин, – е с по-големите деца и с тези, които имат увреждания.

Иван Кулеков също постави няколко теми пред министър Калфин. Сценаристът заяви, че неправителствени организации се оплакват, че не успяват да влязат в контакт с Министерството на труда и социалната политика и че липсва координация между отделните звена, които са отговорни за домовете. Калфин не се съгласи с този упрек и заяви, че министерството му работи близко с неправителствените организации и съобщи, че с Хелзинкския комитет има сключен тригодишен договор, който дава право на организацията да посещава специализираните домове за деца.

Ивайло Калфин отбеляза още, че по темата за деинституционализацията на децата е създадена работна група на равнище министри, като първото й заседание ще е следващата седмица.

На финала на разговора Иван Кулеков, обосновавайки се с изключителната обществена значимост на проблема, изрази молба журналистите да бъдат допуснати до домовете, за да се чуят историите на децата. „На тях вярваме, не на всички други около тях, които по някакъв начин въртят и свой бизнес“, заяви Иван Кулеков. Ивайло Калфин сподели, че според съществуващия сега ред, ако някой иска да говори с дете в приемно семейство, е нужно разрешението на приемните родители, а ако иска да говори с дете от дом – трябва разрешение от кмета, който отговаря за дома. Иван Кулеков апострофира министър Калфин като сподели, че за да разговаря с преместените в дома в Самоков деца е получил разрешение от кмета, но е получил забрана от Агенцията за социално подпомагане. „Трудно ще проведете тази реформа, ако не допуснете журналисти“, обърна се към министър Калфин Иван Кулеков.

Цялото предаване от 24 февруари 2015 г.