enbg

Петър Москов, 24 февруари 2015 г.

24.2.2015 | коментара

Министърът на здравеопазването Петър Москов беше гост в “Шоуто на Слави”. Той разговаря със Слави Трифонов и с Иван Кулеков по темата за децата, настанени в домове за деца лишени от родителска грижа. Доктор Москов коментира и актуалните теми около управлението на държавата.

По отношение на темата за децата, лишени от родителска грижа, Петър Москов попита дали не се измества въпросът „от това, че всъщност има едни деца, които имат проблем, в това дали ние с вас – било вие, в ролята ви на журналист, било аз, в ролята ми на администратор, имаме проблем“. Той коментира дали трябва да се предостави възможност на журналистите да влизат в домовете: „Аз съм бил в такива домове“ – обясни Москов – „и като лекар, и като общински съветник преди, сега и като министър. Особено категорията деца между 3 и 7 години – когато влезе външен човек, който те не познават, те чакат той да ги хареса, да ги вземе. И тук не споря с правилността на това всяка лоша практика да бъде осветлена, но трябва може би и аз, и вие, да поставим двете везни и да изберем. Дали да предизвикаме това нещо, този пореден разрив на това дете от друг човек, на който то иска да се хареса, за да бъде взето и това ние да снимаме нещо, което е важно да бъде показано и да кажем важните неща, които искаме. Може би трябва да си направим собствен избор.“ Според Слави на този въпрос няма еднозначен отговор.

„Помните ли, че имаше ужасяваща практика – „Веми дете за празниците“ – допълни Москов, – някак си даваме индулгенции за самите себе си, взимаме детето за два дена. Истината е, че ако искаме и можем да бъдем морални съдници на това, действието е да осиновим или да станем приемни родители на такова дете. Аз не съм намерил в себе си силата да го направя. И затова не искам да давам тежки морални оценки.“

Москов обясни, че върви процес на намаление на домовете за деца, лишени от родителска грижа: „Тук въпросът е защо толкова дълго време отнема. И лаическото обяснение е „каква е тая държава, дето не може да построи едни хубави, добри къщи?“ Къщи ще им построим. Тук обаче въпросът не е до керемидите и до кирпича, и до добрите мебели, и до слънчевия прозорец. Въпросът е, че ние, като общество, не сме готови, за този вид практика. Трябва да има общество хора, родители, които да са готови да ги приемат и да се грижат за тях. Този е процесът, който отнема време.“ Според министъра всички ние трябва да сме готови за това предизвикателство, за да се случи то.

Иван Кулеков попита защо Министерство на здравеопазването не е доминиращо в грижата за децата и след като те напуснат домовете, които са за деца до 3-годишна възраст: „Те излизат от тези домове също толкова болни, колкото са били. Кой се грижи за тези деца тогава? Защо някакъв кмет трябва да решава какво се случва с тях?“, попита Кулеков. Петър Москов обясни, че настоящите министри са заварили положение, при което институциите много-много не са си говорили по тази тема: „Имаше желание, но някак си всеки имаше собствената си логика. Сега сме го променили, вие ще видите резултата. Говорим, имаме обща теза и обща посока. Направили сме следното: има осигурено финансиране и осигурен начин, по който тези деца вече да не са в тези огромни жерминални домове, в които са със стотици деца, а са в малки, семеен тип, резидентни… Защото част от тези деца не просто не могат, те не бива да бъдат извън постоянен медицински контрол. Направили сме нужното да ни бъде осигурена медицинска грижа и още тази година имаме планирано, в методика на министерството, заплащане на университетските болници, които са най-близките, за да може друг вид страдание, което не може да поеме ежедневният лекар или медицинска сестра, да бъде лекувано в най-високо ниво болници.“

Слави попита министър Москов и за скандала за злоупотреби във ВМА, предизвикан от разследване на bTV, след който бившият шеф на академията генерал Стоян Тонев подаде оставка като народен представител, където беше избран от листата на ГЕРБ. „Има две неща – дали е възможно така изнесеното в репортажите на вашата телевизия, това ще разберем от разследването на прокуратурата. Има и друго нещо обаче – дали е възможно човек в тази ситуация доброволно да си подаде оставката. Това е възможно и му прави чест“, заяви Москов визирайки отказа на генерал Тонев да се възползва от депутатския си имунитет.

На въпрос защо е станал министър, Москов отговори: „наложи се – от нуждата нещо да се промени“. Според него въпреки, че всяка конкретна личност е важна, промяната е колективно занимание: „Ние си внушаваме като деца, четящи комикси, че Супермен може да направи промяната. Не може. То е колективно, обществено усилие. И ако нямаме подготвено мнозинство, което да бутне и да поиска тази промяна, тя с индивидуално усилие не се случва. Трагични разкази от българската история за индивиди, поискали промяна – дал Господ…“

Според министъра на здравеопазването държавата в момента има нещо, което в последната година и половина нямала – стабилност, която се вижда отвън и отвътре: „Дали сме добри или лоши, какви са цените на избора ни, да направим този избор да сме заедно – това вероятно е тежък разговор. Въпросът е дали това ще доведе до резултат. (…) Въпросът е от всичките компромиси, които неминуемо сме направили – и ГЕРБ, и ние, и другите части на коалицията, приели сме се взаимно такива, каквито сме с ясното съзнание, с болката, която вие вероятно имате или лошите и добри спомени, се опитваме да свършим работа. Мисля, че това правим“.

Цялото предаване от 24 февруари 2015 г.