enbg

Разследващ журналист осъден за клевета, въпреки че има запис на интервю

25.6.2012 | коментара

В България журналист може да бъде осъден, въпреки че има запис на разговора с диктофон. Това стана ясно при гостуването в шоуто на разследващата журналистка Ася Пенчева от в-к „Утро“ – Русе. На първа инстанция тя е осъдена за клевета и обида на парична глоба общо 6500 лв.

Ася прави интервю в дом за деца, лишени от родителски грижи „Надежда“ в Русе, тъй като има сигнал за насилие. Взима интервюта от три независими източници, разговаря с набедената жена, служител в дома. Има интервю и с директорката на дома и всичко това е представено на страниците на вестника.

Започнали проверки в дома и вече 11 месеца се чака прокурорската проверка, за да установи имало ли е насилие, разказа Ася. В същото време наклеветената колежка успява да осъди тази, която я обвинява в насилие. И тъй като осъдената няма откъде да вземе парите, си иска парите от журналистката.

„Съдиите мразят журналистите, защото те им показват слабостите. Като гледам младата ви публика, струва си заради нея тази битка. Заради обществото. И заради свободата на журналистите да работят. Ако ние се страхуваме да работим, хората няма да имат информация и това е най-страшното.“ – така Ася Пенчева коментира абсурдната ситуация, в която се озовава, вършейки си работата.

Ася Пенчева уточни, че ще обжалва решението. По думите й, в дома няма насилие и всичко, случило се, е плод на болна фантазия. Изводът, каза тя, е че трябва да ровим и когато наистина има нещо, виновниците да си получат наказанието.