enbg

Д-р Таня Андреева, 11 юни 2013 г.

11.6.2013 | коментара

Новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева беше гост в “Шоуто на Слави”. На 3 юни, в рубриката “Искам думата”, Слави Трифонов обеща да подпомогне каузата на Антон Алексиев, който повдигна въпроса за проблемите на болните от муковисцидоза. Седмица по-късно, в студиото на Шоуто, водещият връчи на министър Андреева писмото на Антон, в което той споделя за проблемите на болните от коварната болест.

Д-р Таня Андреева каза пред Слави Трифонов, че още с встъпването си в длъжност “министър на здравеопазването” се е занимала с проблемите на болните от редки заболявания. Тя сподели, че е разговаряла с директора на Александровска болница, защото от години е съществувала идея в това болнично заведение да бъде създаден център за лечение на редки заболявания, в това число и на муковисцидоза. “Буквално до месец – два ние ще създадем такъв център на територията на Александровска болница и надявам се, в следващия период, когато се прави бюджетът на министерството, ние да отделим средства за лечението на тези хора”, каза министърът в кабинета “Орешарски”. Д-р Таня Андреева заяви, че не може обаче да се ангажира с това болните от муковисцидоза да влезнат в клинична пътека, която да се заплаща от Националната здравно осигурителна каса, защото тя е обществена институция и министърът не може пряко да влияе на решенията й.

Пред Слави Трифонов министър Андреева сподели и кои са най-важните цели, които си поставя да реализира в рамките на мандата си. “Важно е да намерим решение за достъп на хората до здравни грижи, до лечебни заведения или до спешна помощ, защото е изключително неприемливо за мен, да не кажа абсурдно, в днешно време хора да умират, защото не могат бързо да получат медицинска помощ”, заяви министър Андреева. Тя ще работи и за това “различните елементи от системата да сработват”, тъй като, по думите й, сега “сякаш е разчленено тялото на здравеопазването” – доболничната и болничната помощ работели сами за себе си и липсвала добра комуникация. Освен това, според нея, Здравната каса е създала правила, “които вместо да подпомагат тези хора, които там си дават здравните осигуровки, тя се превръща в един мъчител за хората и за лечебните заведения.”

В края на разговора д-р Таня Андреева каза, че няма амбицията да прави тежки реформи в здравеопазването, защото пациентите и лекарите са се уморили от тях.

Какво още каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, вижте във видеото.

Цялото предаване от 11 юни 2013 г.