enbg

Антон Алексиев в „Искам думата“

3.6.2013 | коментара

33–годишният Антон Алексиев говори в “Искам думата” за проблемите на болните от муковисцидоза. Антон, който е член на Асоциацията по муковисцидоза, сподели, че 240 българи страдат от тази болест. Той обясни, че муковисцидозата се проявява още в детска възраст и засяга обикновено белия дроб и панкреаса. Когато някой от болните развие пневмония, тя много трудно се лекува и са нужни скъпи медикаменти, които са непосилни за пациентите, обясни още Антон. И тук идва основният проблем, с който Антон Алексиев се бори вече 20 години – Министерството на здравеопазването не отпуска клинична пътека за лечение на болните от муковисцидоза, а средствата от Здравната каса са нищожни. Нещо повече – по думите на Антон, проблеми от административен характер спирали желанието на Световната Асоциация по Муковисцидоза да отпусне близо 1 млн. долара за създаването на център за лечение на муковисцидоза в България.

Слави Трифонов се ангажира лично да подпомогне страдащите от муковисцидоза и да се подпише под писмо на Антон Алексиев, адресирано до новия здравен министър. “240 души и техните семейства са ужасно много хора, които страдат”, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 3 юни 2013 г.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.