enbg

Шоуто на Слави заяви съпричастност към населението на село Бисер

7.2.2012 | коментара

6 февруари 2012 г.

Журналистката от БТВ Новините, Виктория Петрова, се включи специално от мястото на трагедията, за да разкаже за препятствията по пътя дотам и за паниката на жителите на Бисер. Триметровата вълна от язовир „Иваново“ заля селото и остави хората единствено с „мокрите дрехи по гърбовете им“. Кирпичените къщи, в които жителите търсят спасение от водното бедствие, крият опасност от срутване и това още повече обостря обстановката. Репортерката не можа да скрие, че най-страшното в цялата ситуация е ужасът в очите на хората.

Чрез телефонна връзка на живо, се включи и кметът на община Харманли – Михаил Лисков. Той разказа как от 2005 година насам информира всички нива на управлението за опасния и безстопанствен язовир, но никой не предприема необходимите мерки. Лисков използва ефира, за да благодари на населението на село Бисер, което се мобилизира изключително бързо и с всякакви средства (джипове, трактори, лодки) оказва помощ на изпадналите в беда.

Генерал Кирил Войнов бе поканен в студиото, за да коментира трагедията. На въпроса: „Може ли да има превенция на подобна трагедия?“, бившият началник на Национална служба “Пожарна и аварийна безопасност” отговори положително. Той обаче не скри възмущението си от факта, че броят на чиновниците в структурата нараства, а човешкият фактор, пряко свързан с действие, е недостатъчно. Ген. Войнов не беше голословен и разкри, че дежурните пожарникари в столицата за районите Люлин, Обеля и Надежда са едва петима.

„Има достатъчно компетентни служби в държавата, които трябва да изпълняват задълженията си, така че министър-председателят е последният, който трябва да отиде при създалата се ситуация.“, заяви Войнов. Като обобщение за подобряване на работата на Националната служба по “Пожарна и аварийна безопасност” генералът допълни, че тя спешно се нуждае от преструктуриране.