enbg

Франко Неро, 10 март 2015 г.

10.3.2015 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави” беше големият италиански актьор Франко Неро.

Пред водещия Слави Трифонов Франко Неро разказа, че за втори път идва в България, след като преди няколко години е взел участие в благотворителен футболен мач, проведен в София. Актьорът сподели, че е подкрепял благородни каузи и в много други страни, сред които – САЩ, Германия, Израел.

Франко Неро отговори положително на въпроса на Слави дали е щастлив и направи любопитно тълкувание на това защо се чувства такъв: „Мисля, че имам нещо циганско в кръвта си, защото моята баба по майчина линия е била испанска циганка.(…) Сигурен съм, че съм взел нещо от нейната кръв пряко.”

Пред зрителите на „Шоуто на Слави” големият актьор довери още, че се е оженил, заради желанието си да има деца (б.а. съпруга на актьора е Ванеса Редгрейв). „Обожавам децата”, каза Франко Неро и сподели, че е дядо на „5 вълшебни внука”. Любовта на филмовата легенда към децата обаче не се изчерпва само с любовта му към собствените внуци. Франко Неро разказа, че от 50 години работи в приют за сираци в италианското село Дон Боско. „В тази общност се грижим за сираци, за бедни семейства, и ние буквално отглеждаме тези деца – възпитаваме ги, пращаме ги на училище, и после, когато станат големи, се опитваме да им намерим работа – и почти всички имат работа и своята свобода”, заяви Франко Неро. Той разказа, че началото на тази благотворителна дейност в селото поставя помощник-свещеник, който по време на Втората световна война събира от улицата децата, които са останали сами, и ги приютява в сградата на полуразрушена ферма. Франко Неро си спомни, че се запознава с тази история твърде млад, още през 1963 г., среща се с благородния свещеник и му казва: „Една стотинка нямам. Не знам какво ще правя с живота си, но единственото, което знам, е че ще бъда винаги до теб”. „Удържах на обещанието си”, заяви от позицията на времето актьорът.

Франко Неро говори пред Слави Трифонов и за това как е станал актьор. Италианецът разказа, че първото му актьорско превъплъщение е на 7 години в „Момчетата от улица „Пал”. „Когато учителите попитаха кой иска да участва, аз моментално вдигнах ръка. Аз вярвам в съдбата”, каза Франко Неро и преведе като доказателство към убежденията си африканската поговорка, която гласи: „Може да се събудиш много рано сутринта, преди изгрев слънце, но твоята съдба се е събудила винаги половин час преди теб”. Актьорът, който става изключително популярен с главната си роля във филма „Джанго”, разказа, че като момче е сънувал „хубав мъж на бял кон, на върха на планина”. По думите му този сън е бил свързан с неговата съдба, тъй като в уестърните, в които участва впоследствие, често язди бял кон на върха на планина. Франко Неро си спомни, че е яздил кон и в образа на Джузепе Гарибалди, а веднъж променя решение на режисьора и вместо да се появи с трактор, се появява отново качен на кон.

Франко Неро говори и за запознанството си режисьора Куентин Тарантино, който прави съвременната версия на филма „Джанго” – „Джанго без окови”. По думите на актьора Куентин Тарантино е голям негов почитател и те се запознават в Рим, когато режисьорът, на представяне на свой филм, заявява: „Няма да си тръгна от Рим, докато не се запозная с Франко Неро”. Именно тогава двамата се срещат, а години по-късно Тарантино кани Франко Неро да участва и в съвременната версия на „Джанго” (б.а. ролята на Джанго се изпълнява от Джейми Фокс). „Той е гениален”, заяви за Тарантино Франко Неро.

Водещият Слави Трифонов съобщи, че Франко Неро е получил „Наградата на София” (б.а. такава има и съпругата му) и ще присъства на премиерата на своя най-нов филм „Децата на Маан”, който е част от програмата на „София филм фест”. В „Децата на Маан” Франко Неро се превъплъщава в образа на цар Ирод.

На финала на разговора легендарният актьор сподели, че е участвал в 200 филма, като през цялата си кариера е следвал съвета, който му е дал Лорънс Оливие, по думите на Франко Неро, „най-добрият актьор за всички времена”. Британският актьор е посъветвал Франко Неро да прави по един филм на година и да е сигурен, че този филм ще има изключителен търговски успех, или да бъде просто актьор – да сменя ролите непрекъснато, и така, въпреки неминуемите върхове и спадове, той ще има големи плодове от работата си, както и дълга кариера. Франко Неро сподели, че следва съвета на Лорънс Оливие и вече е изиграл „поне 30 герои от различни националности”. „Забавлявах се и съм правил много различни роли”, заяви актьорът, но отбеляза, че все още не е играл българин. На финала Франко Неро не успя да определи коя е най-скъпата му роля и отговори реторично на въпроса на водещия: „Как да каже една многодетна майка кое е любимото й дете?”

Във видеото може да видите и какви идеи е давал Франко Неро на Куентин Тарантино за „Джанго без окови” и какво му е казал режисьорът след една 4–часова закуска.

Цялото предаване от 10 март 2015 г.