enbg

Украинска и мексиканска ръченица, австрийско право хоро и кючек от Лас Вегас…

8.4.2010 | коментара

8 април 2010 г.

Само два дни имаха първите четирима финалисти от конкурса „Добре дошъл в България” да усвоят танци, популярни в нашите земи. След усилени репетиции четирима от чужденците се явиха пред комисията и показаха изненадващи умения в танци, несвойствени за тяхната национална култура.

Първа на сцената излезе родената в Киев Елена Рубеж, която живее в България само от два месеца. Това обаче не пролича в изпълнението на танца “Кюстендилска ръченица”, който получи от комисията пет шестици. Евгени Димитров коментира, че „това, което затруднява всички чужденци, са неравноделните ритми”, но въпреки това Елена е пресъздала всичко, което е трябвало да пресъздаде в нейния танц. Според Иван Кулеков Елена дори е влязла в психологията на шопите и е доказала, че всяка една жена, където и да е родена е шопкиня.

Тракийско право хоро беше задачата на родения в Щайермарк, близо до Грац, австриец Ервин Линдбихлер. Жителят на Жълтеж излезе на сцената с бъклица и дружина от четирима другари. Изпълнението му предизвика бурни аплодисменти и одобрителни коментари на журито, като Христиан Ночев предложи на Ервин да затвори фитнеса в Жълтеж и да отвори танцова школа. Иван Кулеков добави: „До тази вечер съм живял в непрекъснат страх за българската култура и особено за българския фолклор. Но след това изпълнение вече съм спокоен – идват хора от Америка, от Австрия, от Тунис – те ще направят българската култура…” Оценката на журито за Ервин Линдбихлер беше 5,60.

Родената в столицата на хазарта Лас Вегас Линдзи Солтцгивър показа как една жена от страната на неограничените възможности – САЩ, изпълнява танца на неограничените възможности – кючек. Облечена в костюм с ориенталски и цигански мотиви, Линдзи изпълни кючек върху музика на Горан Брегович. След танца Филип Станев сподели една своя фантазия – как Барак Обама танцува до Милко Калайджиев. Иво Сиромахов каза, че Линдзи наистина е успяла да се потопи в балканската атмосфера. Оценката на журито за изпълнението на Линдзи Солтцгивър беше 5,60.

Вълнуващ диалог проведе водещият със следващия финалист – мексиканеца Хорацио Гонзалес. След като успя да научи Хорацио на имената на всички елементи от носията му, Слави се опита да проведе разговор на тема „Прилики и разлики между българските и мексиканските танци“. Оказа се, че Хорацио е овладял тракийската ръченица много по-добре от българския език. Иво Сиромахов каза, че Хорацио е изглеждал много по-щастлив в диалога със стомната по време на танца, отколкото докато си е общувал със Слави. Филип Станев предложи мексиканската вълна да се замени с мексиканско хоро. Иван Кулеков заключи: „Танците в миналото са имали това значение, което имат порно каналите днес.” В този смисъл танцът на Хорацио изпълнил своята цел – „мадамата кандисала”. Оценката на журито за изпълнението на Хорацио беше 5,60.

В петък предстоят още вълнуващи танцови изпълнения в „Шоуто на Слави”. Германецът Гюнтер Хемпел и гвинейката Айсату Диало ще трябва да покажат доколко са усвоили кючека, а танцови умения в ръченица и хоро предстои да демонстрират тунизиецът Уалид Бен Мустафа, уелсецът Андрю Ричардс, американката Анджела Родел и македонката Дияна Миликевик. След това ще стане ясно и кой ще е първият финалист, отпаднал от „Добре дошъл в България”.