enbg

Стигнали сме повратната точка в кризата, смята Джеймс Уорлик

15.6.2010 | коментара

14 юни 2010 г.

Българският е много труден език, призна в „Шоуто на Слави“ посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Макар да си служи с езика, той предпочете да разговаря със Слави с помощта на преводач. Вече шест месеца съм тук и много ми харесва, каза посланикът и добави, че за него е изключителна чест да бъде посланик именно в нашата страна. Неговата съпруга е посланик на САЩ в Белград, стана ясно от разговора, – двамата им сина и дъщеря им пък са разпръснати по света и става така, че се събират за среща в България.

Посланик Уорлик разкри върху кои области тук се фокусира: върховенство на закона; икономика, която интересува всички заради бъдещето на децата им; сътрудничество в областта на сигурността, където сме партньори в НАТО.

По-нататък в разговора той покани Слави Трифонов да посети Афганистан, където има наши военни. Дали Годжи и Ку-ку бенд също ще отидат е под въпрос, но негово превъзходителство потвърди, че ще бъде там, за да се срещне отново със Слави.

Проблемите с корупцията не могат да се разрешат за една нощ, трябват дългосрочни усилия, коментира Джеймс Уорлик и изрази своето разбиране, че не се съмнява в решаването на проблема у нас, защото хората искат безопасни улици и икономически просперитет, които да не са зависими от корумпирани хора. В САЩ също се случват показни акции като у нас – призна Уорлик, – но трябва да се съблюдават правата и свободите на гражданите. По думите му, и тук, и в Щатите се правят грешки.

На въпрос възможно ли е Обама да заплаши Джей Лено, че ще го приключи, посланик Уорлик отговори, че това едва ли е възможно. Колкото до това дали подобно нещо може да се случи у нас, той коментира, че тогава зрителите няма да има какво да правят след 22 часа.

По отношение на финансовата криза американският посланик не се ангажира със срок, за който да прогнозира края й. По неговите думи, вече сме стигнали повратната точка. Колкото до България, неговото мнение бе, че ще се направят жертви, но с разбирането на хората. Посланик Уорлик каза, че има американски инвеститори, които наблюдават отблизо страната ни и това дали правителството гарантира върховенството на закона, за да се чувстват сигурни у нас.

Посланик Уорлик увери, че понастоящем не се водят преговори за Противоракетна отбрана на нашата територия.