enbg

Посланик Уорлик: Ако зависеше от мен, още днес махам визите!

17.12.2010 | коментара

17 декември, 2010

Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик, посланик на Съединените американски щати в България, гостува на Слави Трифонов тази вечер. Ето на кои теми разговаряха Слави и посланик Уорлик:

За българските посланици – агенти на Държавна сигурност

По повод на огласените 200 агенти на ДС от проверени 462-ма български посланици, посланик Джеймс Уорлик заяви: „Вашето правителство пред себе си има доста трудни решения, които трябва да вземе. Всяка страна трябва сама да се справи със своето минало. Вглеждате се в миналото и там ще откриете някои неща, които са били много хубави, други – не толкова хубави. Същото е валидно и за Съединените щати. Важното е сега, 20 години по-късно, да се вгледате в изтеклото време, да се вземат решения, относно това как да се премине напред. Мисля, че това е един здравословен процес за страната.”
Слави Трифонов попита посланик Джеймс Уорлик „как изглежда България като член на НАТО с дипломати – бивши разузнавачи”.
„Тази страна е приятел и партньор на Съединените щати, нито едно от тези разкрития няма да промени взаимоотношенията между България и Съединените щати. Но все пак е важно да има вглеждане в миналото, да се види колко много е напреднала България и обективно България да се справи с този проблем”, отговори американският посланик.

За визите

Слави не пропусна да зададе и въпроса, който най-много вълнува българите – „кога САЩ ще отменят визите за български граждани”. Слави припомни, че през март САЩ отмени визите за гръцки граждани. „Ей къде е Гърция”- подметна водещият. „Ако зависеше от мен – още днес” – отговори Уорлик и продължи: „Още днес щях да включа България в програмата за безвизов режим на САЩ. 100% подкрепям това. Аз нямам съмнения, че на даден етап България ще стане част от тази програма, но не мога да кажа кога точно. Понастоящем САЩ издават регулярно 10 – годишни визи както на бизнесмени, така и на туристи , което на практика означава, че идвате до посолството само веднъж, и след това в този 10 – годишен период може да пътувате, колкото пъти искате. Смятам, че това си е доста добра далавера, Слави!”
Слави Трифонов благодари на посланик Уорлик за помощта, която е оказал за успешното реализиране на турнето в Америка. „Всичко, което видях в САЩ трябва задължително да бъде достояние на всеки български гражданин” – сподели Слави. ”Българите трябва да видят как изглежда САЩ. Много неща могат да се научат в САЩ, много примери да се привнесат тук, в България” – завърши водещият.

За ситуацията в Афганистан

Слави коментира с посланика идеята да отиде с част от екипа си при българските военнослужещи в Афганистан. Посланик Уорлик заяви: „Идеята е още по-добра, ако вашите зрители могат чрез Вас да видят каква всъщност е обстановката в Афганистан, вместо да си правят някакви изводи, на базата на непряка информация.” Джеймс Уорлик не пожела да коментира доклад на Европейския парламент, в който се казва, че мисията в Афганистан се е провалила, но изказа коренно различно мнение: „Обстановката в Афганистан се подобрява. Жените отново ходят на училище, афганистанските сили поемат отново отговорностите си, здравеопазването се подобрява, талибаните биват преследвани и вече не са толкова активни. Спомнете си какво представляваше Афганистан – беше едно убежище за терористи и място за обучение на терористи. Спомнете си 11 септември – тези терористи произхождаха от Афганистан. И не си мислете, че не може отново да се случи. Затова България е там, затова САЩ е там, затова НАТО е там, и се борят заедно.”

За преводачката на посланик Уорлик

В един момент от разговора Слави Трифонов направи комплимент на преводачката на посланик Уорлик. „Много си добра, да знаеш”, заяви Слави. Малко по-късно водещият отново се обърна към преводачката: „Ако те уволнят, ще те взема на работа!” „Дори не си и помисляйте да крадете моя преводач”, отвърна посланик Уорлик.

За Коледа и Нова година

Още в началото на разговора Джеймс Уорлик пожела на всички българи Весела Коледа и Щастлива Нова година. „Беше трудна година предвид икономическата ситуация” – каза посланикът за отминаващата 2010 – та, а после побърза да цитира българската поговорка „Нова година- нов късмет!”
Посланик Уорлик ще изкара празниците в България заедно със своето семейство. „Жена ми е посланик в Сърбия, но за празниците ще дойде тук.” Той издаде, че главната причина да празнуват у нас са двамата му синове. „Искат да са тук, защото много им харесва България, много им харесва нощният живот, и също така в главата им се върти идеята да могат да карат ски. Тук ще имаме така наречената „снежна, бяла Коледа”- завърши посланик Уорлик.