enbg

Според Никола Филчев министър Цветанов прави шоу с изявленията си

18.11.2010 | коментара

17 ноември 2010 г.

С бившия главен прокурор Никола Филчев разговаря тази вечер Слави Трифонов. Повод бяха събитията от последните дни.

Ден по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов направи поредното си сензационно изявление: “Убийството на Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор Никола Филчев, а самата екзекуция извършена от баретите на Алексей Петров”. Става дума за убийството на прокурора Николай Колев, извършено на 28 декември 2002 година.

„След подобно изявление, има само два варианта за изход. – каза Слави – Ако това е вярно, Никола Филчев трябва да бъде осъден. Ако обаче се окаже, че не е вярно, то тогава вътрешният министър Цветанов трябва да си подаде оставката. Подобно нещо е невероятен скандал във всяка една демократична държава.“
Екипът на шоуто отправи покана и към двете действащи лица да дойдат в студиото, за да чуем мнението и на двете страни. За съжаление, министър Цветанов отказа.

На директния въпрос на Слави дали е поръчал убийството, Никола Филчев отговори, че вече започва да се съмнява, поради факта, че вече 9 години отговаря на този въпрос. „Това е като да те питат вярно ли е, че сестра ти е много лоша, а ти да нямаш сестра“, каза Филчев и добави, че по случая с убийството се води следствие.

По думите на Филчев министър Цветанов се е заблудил. Според него, той преследва някаква цел. Възможностите според Филчев са три:
– да отклони вниманието на обществото от протестите и стачките
– обслужване на интереси на служители от посолството на САЩ. По думите му, самото опровержение на американския посланик доказва тезата му.
– отклоняване на вниманието от апартаментите на Цветанов.

Запитан относно думите на съпругата на Николай Колев – Нанка, че той е поръчал убийството на мъжа й: “Мъжът ми отказа да убие варненския апелативен прокурор Васил Миков. Тогава ми каза, че разговарял с Филчев: Как ще убием този човек, той има две деца, а Филчев отвърнал: „Какво от това?“, Никола Филчев заяви, че „тя не подлежи на коментар“.

Филчев каза още, че няма да води никакви дела, дела има много, заведени срещу него, и той ще чака доказателства по тях.

На въпрос какви са отношенията му с Алексей Петров, Никола Филчев отговори, че се познават, но до скоро си говорели на „Вие“. Единствената им връзка бил кварталът, където се срещнали скоро на някакво събиране.

Попитан относно изявлението на сегашния главен прокурор Борис Велчев: „В грях сме по делото на прокурора Колев, има още какво да се направи”, Филчев отвърна кратко, че „то е направено“.

Той беше категоричен, че няма грехове по воденото по негово време дело за убийството на Николай Колев, както и че не е пречил на разследването.

Относно твърдението на Едвин Сугарев, че малко преди убийството, са се виждали с Николай Колев и той му споделил, че получава заплахи от Никола Филчев и Алексей Петров, Филчев заяви, че не иска до коментира. „Това са хора – клозетни писачи и сега пишат по сайтовете“, добави той.

Филчев заяви, че не се чувства добре от случващото се, но няма да завежда дела, по думите му, има си законов ред.

Относно поведението на Цветан Цветанов, той заяви, че министъра на вътрешните работи разполага с много власт и „може да отиде в медиите и да те обвини, ако знаеш много, може да те арестуват, а ако знаеш още повече, може барети да ти прати“. Той коментира, че когато има доказателства за престъпление, не се говори по телевизията, а доказателствата се внасят в съда, докато в случая се прави шоу.