enbg

Свидетели сме на първия реален опит за промяна на политическата система

29.1.2014 | коментара

Сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев коментираха в „Шоуто на Слави“ изявлението на президента Росен Плевнелиев, в което той се обяви за провеждането на референдум, засягащ въпроси за задължително гласуване на изборите, мажоритарно избиране на народни представители и дистанционно гласуване по електронен път.

Предложението беше определено от Тошко Йорданов като „нещо, което можем да подкрепим с две ръце и два крака“ и допълни: „това са 3 от нашите 7 точки, които ние повтаряме вече много време, три изключително важни неща, които биха променили политическата система“. Той коментира още, че един такъв референдум би помогнал да бъдат избрани различни от познатите лица, които управляват България дълги години – нещо, което не би могло да се случи в следствие на новия изборен кодекс. Според Слави и сценаристите разликата между новия и стария изборен кодекс е чисто козметична.

Филип Станев подкрепи изявлението на президента и заради важността на провеждането на референдуми, които дават възможност да се чува гласа на суверена в държавата – народът. Той нарече инициативата „достойно поведение на национално отговорен държавен глава“. „Сега по закон този парламент е длъжен в рамките на 3 месеца да гласува това предложение на президента Плевнелиев“ – обясни Станев.

По отношение на предстоящото гласуване в парламента Тошко Йорданов каза: „Мисля, че ако те отхвърлят това искане на президента, ще си заслужат всичко, което можем да им организираме веднага, на другия ден. Ако ще да вдигнат още 3 реда метални огради.“ Според сценариста в момента сме свидетели на първия реален опит за промяна на политическата система от някоя институция, която има властта да го направи.

„Сега ще ги видим дали са демократични, дали им стиска, дали си вярват“, завърши Йорданов. Според него българските граждани трябва да „натиснат“ парламента да вземе решение да подкрепи инициативата на Плевнелиев.

Цялото предаване от 29 януари 2014 г.