enbg

Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан, 9 януари 2014 г.

9.1.2014 | коментара

Дипломатическият скандал, предизвикан от грубото отношение на депутата Волен Сидеров спрямо френския дипломат г-жа Стефани Дюмортие, бе в основата на разговора на Слави Трифонов с френския посланик Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан.

Настоящият посланик на Франция е бил аташе по печата в страната ни 20 години по-рано. Тогава се е запознал със съпругата си – българка, и днес говори перфектен български език. „България е различна“ – сподели впечатленията си френският посланик и каза, че сега страната ни е много по-модерна, много по-близка до неговата страна, но хората са същите.

Потърпевшата в инцидента г-жа Стефани Дюмортие работи в град Варна за посолството на Франция, разказа посланик Кабан. Тя е директор на дружество за курсове на френски език Алианс Франсез и също е културно аташе на френското посолство във Варна, като се занимава с тези отношения в Черноморския регион.

Посланик Кабан се е информирал за случилото се в самолета в имейли и разговори по телефона с г-жа Дюмортие. Тя се опитвала да спи в самолета, докато „един човек“, който стоял прав до нея, говорел на висок тон с хората, които били с него. Стефани Дюмортие предполага, че Сидеров е разбрал, че тя не харесва това поведение. Без обаче тя да му е правила забележка, той започнал да й задава въпроси дали пречи и тогава разбрал, че тя не е българка, защото тя не говори добре български език. Последвали предизвикателни въпроси: „Коя сте вие, какво правите тук?“ Искал паспорта й и когато накрая тя решила да му го покаже, той взел паспорта и го снимал с телефон. Дипломатично г-н Кабан заяви, че Волен Сидеров „малко псувал“, обидил г-жа Дюмортие и имал „едно поведение – не много приятно“. Друг пасажер в самолета казал на Сидеров, че е простак. Накрая самолетът каца и за г-жа Стефани Дюмортие инцидентът приключва. Нито тя, нито посланикът до момента са получили извинение от Сидеров.

На въпрос на Слави Трифонов посланик Кабан отговори утвърдително, че България е заслужено в Европейския съюз. „Вие сте европейска страна. Аз като французин няма да решавам дали вие сте или не сте европейци.“ – поясни дипломатът.

В свой коментар по скандала със Сидеров водещият каза следното: „Аз се чувствам равноправен с всеки гражданин на света. С пълното основание да смятам, че България е страна с огромна култура, минало, история, с прекрасни хора. (…) Затова е неразбираем такъв комплекс на друг българин, за мен. Да се чувстваш гражданин на света е въпрос на избор. И да разбереш всички прекрасни неща, които притежава българският народ и България като държава, и да имаш необходимото самочувствие. Аз го имам. (…) Никога не съм имал такова чувство на малоценност. Затова ми е необяснимо такова поведение на човек, който изведнъж вижда някаква чужденка – такава ксенофобия спрямо човек, който е чужденец – независимо от коя раса е и от коя държава е.“

След това Слави отправи въпрос към своя гост – как би се погледнало на такова поведение, ако депутат се държи по този начин с жена от друга държава? – „Мисля, че това е хипотетичен въпрос. Защото за това, би трябвало във Франция да има един такъв депутат.“ – отговори посланик Кабан. Но дори и хипотетично, дипломатът отговори, че вероятно процедурата ще бъде същата – такава, каквато се провежда сега у нас – прокурорът да изиска имунитета му и да се изчака решение от НС. Неговото предположение беше, че и обществото, и медиите биха реагирали както в България.

Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан сподели, че се е срещал и преди с Волен Сидеров, в началото на Прехода, когато Сидеров е главен редактор във в-к „Демокрация“. Искали да осъществят сътрудничество с вестника по програма за свободата на пресата, по която да се помага на всички български вестници за обучението на журналистите. Посланикът си припомни, че си е тръгнал с мисълта, че няма нужда да отправя предложение на Волен Сидеров и, че не му е „много удобно, приятно, да го види пак“.

По думите на посланик Кабан въпреки географската отдалеченост, между нашите две страни има близост. Той съобщи, че следващата седмица ще бъдат отбелязани 25 г. от посещението на Франсоа Митеран у нас, когато се е състояла закуска с дисидентите, среща със студентите в Софийски университет. Събитието е било само 9 месеца преди смяната на режима. За честването у нас ще пристигне министърът на европейските въпроси и ще има срещи с президента, с министъра на външните работи, ще има дебат в СУ със социолози, журналисти и граждани на тема „Какво е Преходът?“. „Да видим, че тези 25 години са били важни не само за вас, но и за нас – цяла Европа преживя много промени“, заяви Негово Превъзходителство.

Цялото предаване от 9 януари 2014 г.