enbg

Нидал Алгафари, 8 декември 2015 г.

8.12.2015 | коментара

Бившият политически пиар и един от авторите на студентското предаване „Ку-ку“ Нидал Алгафари гостува в „Шоуто на Слави“.

Нидал Алгафари, който има сирийски корени, сподели пред водещия Слави Трифонов своето мнение за случващото се в арабската страна. Алгафари смята, че това, което става в Сирия е ужасна трагедия за сирийския народ, сътворена от Великите сили. По думите му преди 3 години Европа е изпратила в Сирия хиляди англичани, французи, белгийци, руснаци, които „да създадат тази така измислена държава – „Ислямска държава“. Крайните ислямисти от ИД са една от опозициите на режима, разказа Алгафари. Той отбеляза, че има и още две опозиции – въоръжена, която действа на терен и умерена опозиция, която самият Алгафари представлява и оглавява в България.
Гостът на Слави заяви, че му е забранено да посещава Сирия, откакто му изкарали досие, че е агент на Държавна сигурност и че е работил срещу сирийските тайни служби. Той сподели, че и до днес в Сирия живеят една от лелите му и около 20 негови братовчеди. Алгафари довери, че откакто представлява сирийската опозиция срещу режима на Асад, предпочита да не разговаря с тях, защото разговорите се следят и може да им навреди.

По повод на бежанската вълна Нидал Алгафари разказа, че скоро е бил в бежански лагер в Швеция и дори там се е виждало, че реалните имигранти, които бягат от войната в Сирия са по-малко от 10% от целия поток. Останалите имигранти в шведския лагер били български, румънски и албански роми, афганистанци и иракчани. Нидал Алгафари призна, че при такава картина му е още по-трудно да обясни, че „тия, които бягат от войната, имат нужда от помощ, от милосърдие.“

Нидал Алгафари сподели, че в момента се е отдал на писането. Миналата година е излязла първата част от романа му – трилогия – „Боже, защо Господ лъже?“, а сега излиза втората част – „Аллах, милост имаш ли?“. Нидал Алгафари заяви, че романът разказва за периода 1700 – 1800 г. в България. „Разказва се за много обичаи, за много традиции, адети и затова колко духовен е българският народ“, допълни той.

Във видеото може да видите и чистосърдечното признание на Алгафари за ролята на политическия пиар.

Цялото предаване от 8 декември 2015 г.