enbg

Нидал Алгафари, 9 юни 2017 г.

9.6.2017 | коментара

В предаването гостува Нидал Алгафари по повод отмененото представяне на книгата му в Турция.

В началото на годината Нидал Алгафари получава предложение от страна на Генералното консулство в Истанбул да представи книгите си в Българската екзархия. Тъй като заглавията им са: „Боже, защо Господ лъже?“ и „Аллах, милост нямаш ли?“, авторът държи домакините да се запознаят със съдържанието им. След като това се случва, била насрочена датата 21 май, но по незнайни за него причини го отложили и казали, че това е желанието на посланика ни там Надежда Нейнски и на вицепрезидента на България Илияна Йотова, която щяла да присъства там.

На въпросната дата – 21 май имало представяне на други автори, а неговото било насрочено за 4 юни. Нидал Алгафари разказва, че прави покани и по думите му 500 турци интелектуалци потвърждават, че ще присъстват, докато изведнъж научава, че няма да има представяне. Не му казват нова дата, нито причина. Той пише писма до президента, министър-председателя, председателя на НС, Външно министерство, министъра на културата, но и до момента няма отговор.
„За мое най-голямо съжаление се опитаха по някакъв начин да намесят турската държава – едва ли не там имало цензура – оказа се, че това не е вярно. Опитаха се да намесят Българската екзархия, която – оказа се, че и там не е проблемът, а проблемът е от генералния ни консул, който самолично е решил да го премахне или под давлението на нашия посланик“, каза Нидал Алгафари.

За своите книги гостът каза следното: „Те възхваляват българското, те възхваляват българина като горд човек. Те прехвърлят мостове между хората, за да има добруване и добросъседство. Няма омраза в тях“. Причината, според него е друга: „Най-вероятната причина е вероятно в името ми, че не се казвам Иван Иванов или Слави Трифонов, а името ми е Нидал Алгафари, което си е вече вид цензура“. Авторът призна, че е очаквал обяснение и поне извинение към турските медии, а вместо това имало опит да „прехвърлят вината върху Ердоган“.

Нидал Алгафари каза, че, благодарение на неговата приятелка Мерал Ахмедова, ще има представяне на книгите в Истанбул, но няма да бъде със съдействието на българската държава и българската дипломация. „За моя гордост ще бъде със съдействието на Министерството на културата на Република Турция“, каза гостът.

Цялото предаване от 9 юни 2017 г.