enbg

“На къра” излязоха финалистите от „Добре дошъл в България”

6.5.2010 | коментара

6 май 2010 г.

„На къра” трябваше да отидат финалистите от „Добре дошъл в България” тази седмица. Там чужденците се сблъскаха с една от най-характерните особености на българския бит – пословичното българско трудолюбие. Задачата им беше да извършат определен вид селскостопанска дейност, характерна за българските географски ширини.

Задачата на Андрю Ричардс, който произхожда от уелското село Трап, беше озаглавена “дърва за огрев” – той трябваше да нацепи дърва за огрев и да запали огън с тях. В това предизвикателство Андрю имаше подкрепата на Отец Нафърфорий, която се оказа изключително важна – отеца нацепи повечето дърва още докато показваше на Андрю как се работи с брадвата.
След видеото Андрю призна, че нацепил само половин количка, защото в Уелс дървата им ги доставят нацепени. Водещият и журито се съгласиха, че големия успех на Андрю е не в това, че е нацепил дървата, а в това, че не се е осакатил с брадвата. Оценката, която журито постави на Андрю, беше 5,00.

Предизвикателството пред американката Анджела Родел беше да изработи традиционна българска метла и да премете с нея двора в задачата наречена „Сливи за смет”. Анджела вложи много старание в трудната задача, но призна, че според нея „метлата е мъжка работа”. В този смисъл подкрепата на Денди Пенди едва ли й е била от полза при изпълнението на заветната цел.
В крайна сметка метлата, изработена от Анджела, беше подарена на председателя на журито Евгени Димитров-Маестрото. Разсъжденията на журито върху представянето на Анджела се обединиха около това, че тя идва от един високотехнологичен свят, където метлата е отживелица, но въпреки това е вложила старание и сърце в задачата. Оценката на журито за представянето на Анджела беше 5,60.

Очи в очи с българското село и “ръце в ръце” с българския чернозем се срещна и германецът Гюнтер Хемпел. Неговата задача се казваше “Булгарише ливаден” – той трябваше да окоси ливадата, да вароса овощните дръвчета и да боядиса вратата на един селски двор.
В компанията на Гацо Бацов, Гюнтер започна всичко с немска прецизност – първо направи „Производствено съвещание”, в което присъстваха следните точки:
1. Косене на трева
– бира
Компостно торище
– бира
2. Боядисване
Ще викнеме комшията
3. Мазане с вар
– бира

Оценката, която Гюнер получи от комисията, беше 5,80.