enbg

Мира Баджева, 10 май 2013 г.

10.5.2013 | коментара

Журналистката Мира Баджева беше гост в “Шоуто на Слави” на 10 май, два дни преди предсрочните парламентарни избори. Преди това Слави изказа мнение, че изборът на 12 май по значение е толкова важен, колкото са били изборите през 1989 година след падането на Тодор Живков. Той призова българите този път да не правят емоционален, а рационален избор: “Защото за това, което ще ни се случи после, отговорността ще е само наша. Защото не вярвам някой от вас да иска пак да не може да си плати тока, да се чувства подслушван, да бъде рекетиран, да бъде принуждаван да фалира и да му се наложи пак да излиза на улицата и да сваля поредния некадърник.”

Мира Баджева се съгласи с тази теза и каза, че след 23 години в журналистиката, за първи път се чувства омерзена и лично обидена: “От начина, по който ние, българите, реагираме на тези ужасни разкрития, на тези ужасни разговори, които чухме, в които става дума за поне 15 углавни престъпления и нарушение на Наказателния кодекс – с една безчувственост, почти скотска, с едно безразличие. Сякаш нищо не е станало – няма възмущение, няма гняв у хората.” Журналистката е обидена и от поведението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които “се държат сякаш нищо не се е случило, сякаш те не дължат обяснение”.

Баджева изрази надеждата си, че само няколко дни след изборите, когато тези хора вече няма да имат имунитети, срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения, ще има дела, а някои от тях ще влязат в ареста. Според нея у българите е наслоен страх от тези 3 години и половина, когато сме живели в полицейска държава: “имаше рекет, взимане на бизнес, ГДБОП се използваше като шпицкоманда, данъчните се използваха като инструмент за рекет”. Баджева смята, че когато излязат всички доказателства, хората, които са подкрепили ГЕРБ, ще изпитат срам от това, че са живели в тази илюзия: “Това, което беше през последните 4 години, не е по-малкото зло, а най-голямото зло. Има много алтернативи. Има и десни – ДСБ, Кунева, те са на ръба и ако влязат ще се промени доста картината в следващия парламент, има левица, за тези, които биха гласували вляво, има хора като зелените, които правеха много полезни неща.”

Според Баджева харизмата на Бойко Борисов е свършила и той не е същият човек, който е бил преди 4 и преди 8 години: “Той е вътрешно толкова несигурен и толкова уплашен, че това се превръща в една ужасна враждебност и агресия спрямо всички, които се изправят пред очите му. Уплашеното животно, което няма къде да ходи и е завряно в ъгъла, най-много ръмжи. Точно същото виждам в момента у него.” – завърши журналистката.

Цялото предаване от 10 май 2013 г.