enbg

Шоуто на Слави, 10 май 2013 г.

10.5.2013 | коментара

Журналистката Мира Баджева беше гост в „Шоуто на Слави“ на 10 май, два дни преди предсрочните парламентарни избори. Преди това Слави изказа мнение, че изборът на 12 май по значение е толкова важен, колкото са били изборите през 1989 година след падането на Тодор Живков. Той призова българите този път да не правят емоционален, а рационален избор: „Защото за това, което ще ни се случи после, отговорността ще е само наша. Защото не вярвам някой от вас да иска пак да не може да си плати тока, да се чувства подслушван, да бъде рекетиран, да бъде принуждаван да фалира и да му се наложи пак да излиза на улицата и да сваля поредния некадърник.“

Мира Баджева се съгласи с тази теза и каза, че след 23 години в журналистиката, за първи път се чувства омерзена и лично обидена: „От начина, по който ние, българите, реагираме на тези ужасни разкрития, на тези ужасни разговори, които чухме, в които става дума за поне 15 углавни престъпления и нарушение на Наказателния кодекс – с една безчувственост, почти скотска, с едно безразличие. Сякаш нищо не е станало – няма възмущение, няма гняв у хората.“ Журналистката е обидена и от поведението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които „се държат сякаш нищо не се е случило, сякаш те не дължат обяснение“.

Баджева изрази надеждата си, че само няколко дни след изборите, когато тези хора вече няма да имат имунитети, срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения, ще има дела, а някои от тях ще влязат в ареста. Според нея у българите е наслоен страх от тези 3 години и половина, когато сме живели в полицейска държава: „имаше рекет, взимане на бизнес, ГДБОП се използваше като шпицкоманда, данъчните се използваха като инструмент за рекет“. Баджева смята, че когато излязат всички доказателства, хората, които са подкрепили ГЕРБ, ще изпитат срам от това, че са живели в тази илюзия: „Това, което беше през последните 4 години, не е по-малкото зло, а най-голямото зло. Има много алтернативи. Има и десни – ДСБ, Кунева, те са на ръба и ако влязат ще се промени доста картината в следващия парламент, има левица, за тези, които биха гласували вляво, има хора като зелените, които правеха много полезни неща.“

Според Баджева харизмата на Бойко Борисов е свършила и той не е същият човек, който е бил преди 4 и преди 8 години: „Той е вътрешно толкова несигурен и толкова уплашен, че това се превръща в една ужасна враждебност и агресия спрямо всички, които се изправят пред очите му. Уплашеното животно, което няма къде да ходи и е завряно в ъгъла, най-много ръмжи. Точно същото виждам в момента у него.“ – завърши журналистката.

Редколегията на „Шоуто на Слави“ също изказа мнението си за предстоящите избори. Тошко Йорданов припомни на зрителите чрез видеоматериали неща, които „имаме склонността да забравяме много бързо“. Първото видео беше с предизборната програма и обещанията, с които ГЕРБ дойдоха на власт преди 4 години. Там се откроиха интригуващи несъответствия между икономическата програма и реалността след това:
„Подкрепа за малките и средни предприятия“ (Приоритет номер 6 на икономическата и финансовата политика от програмата на ГЕРБ)
„Над 30 хил. малки и средни фирми са фалирали през 2012“ (Заглавие от вестник от 30 март 2013 г.)
„Подкрепа на проекта за АЕЦ Белене“ (част от приоритет 3 на програмата за „Ефективна и екологична енергетика“)
„ГЕРБ се отказа от АЕЦ Белене“ (28 март 2012 година)
Други примери засягаха политиката на доходите и създаването на повече работни места.

Второто видео беше за тоталния терор върху обикновените български граждани и насилието, което бе упражнявано върху тях безнаказано. Там се припомниха снимките за спомен на служителите на МВР при арестите, многобройни примери за полицейското насилие, пребитите младежи по време на разпити и нахлуването в домовете на невинни хора. Следващото видео разкри отношението на лидера на ГЕРБ към нормалните човешки хора и страдания. Там се чуха още веднъж класическите реплики за награждаването на кучето, открило мъртво дете, с пържолки, за пенсионерите, изяли фискалния резерв, за кучетата, които са точно като българите – здраво трябва да се държат, и за дразненето на бившия премиер от протестите срещу шистовия газ и подписването на инат.

Следващото видео беше посветено на националната сигурност и припомняше изказването за „балансираната външна политика – на всеки ъгъл има дюнер“, което беше последвано с кадри от терористичния атентат в Бургас. Петото видео припомняше скандалните записи с покровителстването на Мишо Бирата и кадруването за митницата на Летище София, в което премиерът ходатайстваше за назначаване на негов приятел – митничар, заедно с който играе футбол.

Тошко Йорданов завърши така: „Те може да имат воля да управляват, както заявяват, но нямат нищо друго – нито акъл, нито капацитет, нито морал, нито срам.“

Александър Вълчев избра да припомни в съкратена форма последните скандални записи от разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Светослав Митев каза: „Цялата тази панорама от събития, от факти и от явления, свързани с управлението на ГЕРБ не е нищо друго, освен шокираща. Ако някой от нашите зрители не изпитва най-естественото чувство – на шок и на погнуса от всичко това, което се е случило, значи той се казва Бойко Борисов“.

Филип Станев изказа следното мнение: „Нали казват, че в спора се ражда истината. Аз съм склонен да поспоря с поета, който казва: “Нема такава държава”. Има такава държава и тя се казва България. Има такава държава – аз съм се родил в нея и по някакви причини избрах да остана да живея в нея. Има такава държава и тя е член на Европейския съюз. И това е единственото европейско нещо в нея. Има такава държава. Тя е много лесна за описване. Бивши и настоящи мутри. Боко Буда. Цецо Шлифера. Мишо Бирата. Емо Фаса. Сокола хидроинженер. Гоце Ловеца. Магистралния фюрер. Мазни далавери. Нагла корупция. Незаконни подслушвания. Долни лъжи. Безпардонна политическа наглост и човешка такава – също безпардонна наглост. Манафи. Пидали. Капути… всъщност това е твърде дълго описание. Краткото описание е мафия.
И като казвам това, неусетно осъзнавам, че няма никаква нужда да споря с поета. Наистина “Нема такава държава”.
И ако искаме пак да има Държава, нормална държава България – трябва да направим нещо много просто. Да изчистим България. Само че, за да стане това нещо, трябва първо да погледнем съвестта си. Всеки един от нас. И ако тя е чиста, другото е лесно. Бюлетина се пуска много-много бързо. Може би за около 33 секунди…. или за колкото реши всеки.“

Драгомир Петров обърна внимание на общоизвестното изречение, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“. Той обърна внимание на това как кандидат депутати от Атака даряват определени пари в различни градове по време на кампанията. Бойко Борисов също дарил пари за църква от партийната каса. „Това не е ли купуване на гласове?“ – попита Петров – „Някой въобще сеща ли се, за тези хора, които купуват гласовете, че също са огромни престъпници?“ – продължи той. Според него субсидията на ГЕРБ от 29 милиона, а с тези пари партията може да си купи 3 пъти и половина изборите. „Единственият начин да намалим ефекта от тази ужасна българска простотия е да излезем и да гласуваме масово.“, завърши Петров.

Ивайло Вълчев се обърна към хората, които ще гласуват с идеята, че избират „най-малкото зло“: „Помислете си, че отивате да купувате храна за децата си. Ще потърсите ли тази, дето е най-малко изгнила и най-малко развалена? Ще търсите ли тази, която е с най-хубава кутийка?“ Той припомни думите на Теодор Рузвелт, че „изборите са като оръжие“ и посъветва българите: „да гледаме да не гръмне към нас, да не се самоубием“.

Иво Сиромахов каза следното: „В неделя ни предстоят най-безсмислените избори в новата българска история. Предстои ни да изберем същите негодници, които хората изгониха преди три месеца от парламента. И сега какво излиза – изгонихме ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака и ще изберем пак ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Поне според социолозите. Това на мен ми изглежда като безумие.
Всички тези партии са доказали, че не могат да управляват. Всички те са виновни за ситуацията, в която се намира държавата. Всички те носят огромна вина и нямат никакво морално право изобщо да се явяват на избори. Готов съм да се хвана на бас, че в следващия парламент ще влязат поне 160 души от досегашните 240. Поне две трети от състава на парламента ще бъде абсолютно същият – същите хора, стари муцуни, които очевидно не стават за тая работа. Защо преди три месеца изгонихме Борисов, Станишев, Местан и Сидеров? За да изберем пак Борисов, Станишев, Местан и Сидеров? Това ли са единствените политици в тая държава? Каквото и правителство да се направи с тия хора, в каквато и коалиция да се извръткат, положението ще е също така отчайващо. Тия не стават бе, не го ли разбрахте за 23 години? Още 23 години ли искате да се мъчим?
Има и нещо друго – всички, които ще отидем в неделя до урните, знаем ли за кого ще гласуваме? Знаем ли какви хора са в листите? Не. Това са едни послушни анонимници, които са целунали ръка или други части на партийните си лидери и с това са заслужили жалките си места в парламента.
Аз мисля, че единственият шанс България да не се затрие окончателно, е протестите да продължат. Гражданите, които излязоха по улиците, не бива да спират да търсят правата си. Не бива да се примиряват отново да бъдат ограбвани и унижавани от същите негодници. Протестите трябва да продължат, докато в България не се установят нормални демократични отношения. А това означава – мажоритарна избирателна система, пряк избор от народа на съдии, прокурори и полицейски шефове и референдуми по всички въпроси от обществено значение.
Докато тези неща не се случат, ще сме обречени да сменяме във властта едни и същи негодници. И единственото ни право, ще е правото да ги псуваме.
В неделя хората ще се изправят срещу политиците. Засега се очертава разгромна победа на политиците над нормалните хора.“

Иван Кулеков завърши петъчната редколегия със следните думи: „Бойко Борисов обича да казва, че никога преди неговия режим, който той нарича управление, България не се е променяла толкова бързо. Това е самата истина. Той пое кормилото на страната в условията на криза и само за три години и половина докара България до ръба на национална катастрофа. Българите вече продават на циганите цялото си имущество, събирано с поколения, и напускат родината си завинаги – не като емигранти, а като бежанци. Бягат към страни, обхванати от кризата, за да не останат в държава, унищожавана от властващи престъпници. Извън големите градове, България е една обезчовечена и тъжна територия, по асфалта й вървят боси, голи и гладни момиченца и жени, които, както се казва в песента, си свиркат и нищо не търсят. Няма друго управление в цялата ни история, включително и в турското робство, което да е довело толкова много хора до самозапалване. Но тези, които превърнаха родината ни в декор на евтини американски филми на ужаса, казват, че имат воля да ни довършат и ще направят това ако не сами, то в коалиция със ЦСЗ. ЦСЗ означава Централен софийски затвор. Когато едни престъпници се съберат с други престъпници, това в България се нарича политическа коалиция.
Аз знам, че отдавна мина времето, когато всички искахме държавата ни да бъде управлявана от кадърни и честни държавници. Вдругиден всеки ще гласува за своите хора – умните – за умните, простаците – за простаците, фанатиците – за фанатиците, лъжците – за лъжците, крадците – за крадците. Аз нямам илюзия, че на изборите ще победи разумът, но имам надежда, че инстинктът ни за самосъхранение е още жив. Само инстинктът ни за самосъхранение, който стои над разума и глупостта, може да ни предпази от гибелното връщане на ГЕРБ във властта, от ежедневния ни срам бай Ганьо да е премиер на Република България. Времето не е наше. Хора, спасете децата си, родителите си и себе си. Спасете България. „