enbg

Меглена Кунева, 20 юни 2013 г.

20.6.2013 | коментара

Председателят на партия „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева гостува в „Шоуто на Слави“. Водещият Слави Трифонов припомни, че по време на предизборната кампания именно Кунева отправи призив за „нормалност“ в политиката, поради което тя е много подходящ събеседник на тема неслучилата се „нормалност“ в политическия живот на България.

Меглена Кунева коментира скандалното поведение на Волен Сидеров на днешния Консултативен съвет при президента. Според нея лидерът на „Атака“ „изпитва недостиг на изразни средства и все по-високо, и по-високо, и по-високо отива в безобразията си“ и вече е успял да наруши правилата на всяко едно ниво. Меглена Кунева се учуди, че никой от колегите политици на Волен Сидеров не е реагирал на поведението му и не е протестирал. Тя сподели, че в други страни има „санитарен кордон“ от журналисти и политици спрямо подобно скандално поведение, а у нас, липсва „приличие“. В доказателство на думите си тя изтъкна назначаването на Волен Сидеров за председател на Комисията по парламентарна етика.

Лидерът на ДБГ заяви, че в настоящия момент призивът за „нормалност“ е „изключително амбициозен лозунг“. „Мисля, че елементарната дума „приличие“ би била страхотен комплимент за нас“, каза Кунева. В този ред на мисли тя припомни и арогантното държание на Волен Сидеров с бременната водеща на bTV Лора Крумова. Меглена Кунева е на мнение, че след този случай е липсвала адекватна реакция, която да заклейми поведението на Сидеров. По думите й нищо не е последвало и след изказаното от Бойко Борисов: „Аз да не съм жена, че да ми ровят в миналото?“ „Какво ви става, момчета?“ – попита Меглена Кунева и допълни: „Тези хора майки, сестри, жени нямат ли?“

В контекста на „ненормалността“ в българската политика, Кунева отговори на въпросите за скандалните назначения на настоящата власт. Според нея актът с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е било предизвестен, след като по-рано кабинетът „Орешарски“ на два пъти е направил злощастен избор за министър по инвестиционното проектиране (веднъж с министъра, свързван с „Дюнигейт“ и втори път с министъра, който е получавал социални помощи във Франция). Кунева смята, че управляващите се намират в „тресавище на собствената си липса на преценка, на собствената липса на нормалност – на приличие, и всяка крачка, която правят, ги кара да затъват по-дълбоко и по-дълбоко“.
Единственият начин да се „рекултивира почвата“, според Кунева , е правителството, а и парламентът – да действат като служебно правителство и да направят само това, за което протестиращите и свободните журналисти, единствено, могат „да им дадат мандат какво да направят“. Кунева определи гражданските протести като „качествена демокрация“, а не като „количествена демокрация“ и заяви, че си заслужава да се вярва на хората, които всеки ден излизат на улицата.

Меглена Кунева припомни, че „стълб“ в програмата на ДБГ е била идеята „за усъвършенстване на управлението на страната от гледна точка на гражданите“. Пред Слави Трифонов политикът заяви, че подкрепя седемте точки, които „Шоуто на Слави“ предложи да бъдат изпълнени от политиците. Кунева заяви, че 90% от предложенията са били част от програмата на ДБГ. Бившият еврокомисар призна, че се колебае единствено за предложението за задължително гласуване. „Може ли да си гражданин по принуда?“ – попита риторично Меглена Кунева. Тя обаче е твърдо за намаляване на размера на държавните субсидии за политическите партии (по думите й, поне наполовина) и информира, че в Германия субсидията е 85 цента на глас (в България е 12 лв.). „Ако средата е друга, ако почвата е друга – нещата биха били по-различни“, каза Кунева. Тя смята, че по сегашните правила няма как да бъде нарушен „монополът на БСП, ДПС и ГЕРБ“.

Има ли в настоящия парламент опозиция, могат ли в политиката да влязат почтени хора и кога политиката може да бъде и страст – отговорите на Меглена Кунева вижте във видеото.

Цялото предаване от 20 юни 2013 г.