enbg

Меглена Кунева, 7 януари 2015 г.

7.1.2015 | коментара

За ужасяващия атентат във Франция, в който при атака срещу редакцията на сатиричния седмичник “Шарли Ебдо” бяха убити 12 души, Слави Трифонов разговаря със заместник министър-председателя по координация на европейските политики на България и бивш еврокомисар – Меглена Кунева.

Меглена Кунева призна, че атентатът е сигнал за оценка и за проверка в самата държава Франция, на какви позиции стоят хората. Тя сподели и част от разговора си днес с френския посланик: „Франция е потресена, Франция е във шок, но ние няма да отстъпим от свободата на словото.“ Според Кунева случващото се е „проверка и на рефлекса на една велика нация“.

Меглена Кунева сподели убеждението си, че атентатът може да се тълкува като заплаха за цяла Европа и за целия свят, тъй като от тероризъм е заплашен и ислямският свят. Тя подчерта, че съюзът, който се оформя срещу тероризма на Ислямска държава, е „съюз и между Европа, и между тези ислямски държави, които са демократични.“

Слави изтъкна абсурдността на факта, че терористите са търсели конкретни хора, хората „които са си позволили да правят карикатури на Мохамед“. Г-жа Кунева се съгласи и подчерта, че именно затова е толкова важна реакцията на Франция и на всички граждани на Франция.

Меглена Кунева припомни атентатите за последните 20 дни – 100-те деца, убити в Пакистан, вчерашният атентат в Турция, разстреляните хора по време на молитва в Еврейски храм. Кунева върна лентата назад до случая отпреди 10 години с датски вестник, в който беше публикувана карикатура на Мохамед и реакцията на тогавашния датски премиера Расмусен, станал по-късно шеф на НАТО, който защитил свободата на словото. Тогава заедно с четирима свои колеги, министри по европейските въпроси, Кунева пише писмо в подкрепа на свободата на словото. „Не ме разбирайте погрешно. Аз смятам, че човек трябва да знае границите, това е наистина четвърта власт – медиите, – и че трябва много внимателно да правят преценка кое може да обиди, кое може да създаде изключително тежко напрежение в обществото. Но това не означава цензура. Това е преценка, която медиите правят. Или, ако става въпрос за език на омразата, това вече е друга тема. Но, да, живеем в труден свят.“ – каза бившият еврокомисар.

На база на своя опит г-жа Кунева заяви, че „българите са много европейци и се интересуват и преживяват това, което се случва във всяка една държава“.
Заместник министър-председателят по координация на европейските политики сподели, че френският посланик е впечатлен от реакцията на българските власти и от сътрудничеството, което има с нашите служби за сигурност. „Всички сме изразили готовност категорично да помагаме с каквото можем и ще има целенасочени акции в тази посока. За България обаче няма никакъв друг шанс да бъде сигурна, освен един сигурен Европейски съюз.“ – коментира Кунева. В същия контекст бяха и думите на Слави: „Ние сме едно семейство. Когато сме едно семейство, нямаме само права, но имаме и задължения и морал.“

Госпожа Меглена Кунева каза, че Правителството е реагирало веднага на случилото се с изпращане на специална съболезнователна телеграма. Тези неща имат значение, каза Кунева и допълни, че в такъв момент „шокът е автентичен и съчувствието е автентично“. Тя подчерта, че оттук нататък трябва да се върши работа. Г-жа Кунева съобщи, че по стечение на обстоятелствата утре започва посещението у нас на европейския координатор за борба с тероризма, чиято първа среща ще бъде с министъра на вътрешните работи.

Слави Трифонов се поинтересува как другите държави в Европа гледат на България в подобна ситуация като тази във Франция, давайки за пример атентата в Бургас през 2012 г. Меглена Кунева отговори, че България е много уважавана и сътрудничи добре със службите от държавите в Европейския съюз и извън него, както и че е „в пълна бойна готовност“ при създаване на подобна кризисна ситуация. „Няма как да се каже „Не“, това никога, никога не може да се случи. Но България е сигурна държава“, каза още Меглена Кунева.

Водещият потърси паралел между структурирането на Европа и САЩ, които имат ФБР и ЦРУ. „По този начин Съединените американски щати като че ли имат по-ясен и единен отпор, каквото и да се случи. А Европа (…) като че ли е по-разединена в отношенията си по един куп проблеми, да не говорим и в ситуацията, в която става въпрос за тероризъм“, коментира Слави Трифонов и се поинтересува какво пречи на този модел да бъде наложен и в Европа. Меглена Кунева отговори,че отпорът на Европейския съюз е единен и припомни, че идеята за Европейски съединени щати се е родила още преди 60 години именно от французи. „Само че, ако нещо не може да бъде постигнато с единодушие от всички страни, тогава се минава на друг вариант, в който имаме наистина най-малък общ знаменател на съгласие. И това е Европа, която има своите общностни органи – Съвета, Европейския парламент и все пак представяне на държавите-членки, които са достатъчно силни в националната си политика. Но за тези 60 години страшно много неща са се променили: парламентът – ние избираме един орган, всички европейски граждани; законодателството ни – 60% от законодателството се прави от Европейския парламент, от Европейската комисия“, допълни Меглена Кунева.

Слави Трифонов зададе въпроса дали в ЕС ще има орган, който да съответства на ФБР или ЦРУ, в който да има необходимото финансиране, оборудване и професионализъм. „Аз мисля, че се върви към това. Има страни, които не са близко до идеята за федерализма“, каза Кунева, визирайки Великобритания. Слави Трифонов изрази позиция, че ако няма такъв федерализъм, ЕС няма да може да даде единен отпор на тероризма. „Привърженик съм на създаването на единни органи, каквито има в Съединените американски щати, защото това е единственият начин да се даде отпор както на престъпността, така и на тероризма“, допълни той. Към справянето с престъпността и тероризма Меглена Кунева добави и търсенето на сигурност. „Част от причините толкова много да искам България да стане част от Шенгенското пространство е защото това дава сигурност“, каза тя. Водещият изрази съгласие с влизането на България в Шенген и попита кога ще се случи това.
Според Меглена Кунева страната ни изпълнява много добре задълженията си като фактически член на Шенген, но трябва да се преодолее общественото мнение в някои европейски държави. „Защо не ни харесват?! Защото има популизъм, защото е много лесно да обвиниш другия за неблагополучията в собствената си страна, това не е само български проблем“, каза Кунева и припомни, че преди нас „виновни“ са били поляците и румънците.

За отношението на Европейския парламент към България Меглена Кунева каза: „Аз мисля, че България е уважаван член“, давайки за пример Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, както и Кристалина Георгиева – заместник-председател на Европейската комисия. Кунева посочи като повод за гордост и Милен Русков – носител на Европейската награда за литература за 2014 г. „Естествено, че ни уважават. Просто трябва да дадем достатъчно поводи за това“, каза за финал Меглена Кунева.

По темата Слави разговаря още с журналиста Георги Коритаров и колегите Иван Кулеков и Филип Станев.

Цялото предаване от 7 януари 2015 г.