enbg

Корнелия Маринова: Диктатурата се страхува от интелигенцията

21.10.2011 | коментара

20 октомври 2011 г.

Корнелия Маринова, кандидат-кмет на Ловеч, беше специален гост в „Шоуто на Слави“. Според водещият голямото внимание на медиите в последните седмици е насочено към президентския вот на 23 октомври, но тогава ще се състоят и други избори – тези за местна власт. По тази причина Слави срещна зрителите с двама кандидат-кметове – единия от управляващата партия, а другия – от опозицията.

Кандидатът от ГЕРБ Корнелия Маринова е в системата на образованието от 25 години, а от 19 е и директор на най-голямото основно училище в областта – „Васил Левски“. Тя изрази личното си възмущение от обръщението на заключителния предизборен концерт на БСП в Ловеч, на който е било обсъден фактът, че много учители са се впуснали в битката за кметските постове. „Обръщението звучеше така: „Учителите да си стоят в училищата“. Представяте ли си какъв геноцид е това? Моето обяснение е, че диктатурата се страхува от интелигенцията“, заяви кандидат-кметът. „Много учители виждат в тези избори вътрешната необходимост да променят политическия живот“, допълни тя.

Според Корнелия Маринова символите на Ловеч в момента не са в състоянието, в което биха искали гражданите на Ловеч да ги виждат. „Това е така, защото като че ли се дават приоритет на други неща. Нуждите на хората като че ли се позабравиха през времето. Няма чуваемост. Властта в Ловеч дава предимство на усвояването на евросредства. Парадира се със 100 милиона, които са инвестирани в нашия град. Да, обаче какво се получава с тях на практика? Получава се така, че все по-малко идват хора в Ловеч и намират основание да останат“, каза тя. Според нея големия булевард, в който са инвестирани средствата, служи на младите като ускорител за излитане към терминал 1 и терминал 2. Тя отчете, че градът обезлюдява – с 11 000 души по-малко през двата мандата на настоящия кмет на града.

Слави се поинтересува дали кандидатът за кмет на Ловеч мисли, че може да промени това. „Аз мисля, че трябва да започнем всички да променяме картината“ беше отговорът. Според водещия основният проблем на младите хора в Ловеч е липсата на мотивация, която да ги накара да останат в малкия града.

Мотивът за кандидатурата си Маринова определи така: „Не харесвам стила на управление. Той доведе до много лъжи и манипулации – до едно бездушие и до едно високомерие, което в крайна сметка изключи гражданите от правото им да участват в местното самоуправление“. Според вижданията й ако има повече инвеститори картината за Ловеч ще се промени. За нея ролята на общината е да създава една по-благоприятна обстановка за инвестиране на средства и за привличане на чужди инвестиции.

На въпроса „Кое е първото нещо, което ще направите, ако станете кмет?, Корнелия Маринова отговори: „Местната икономика плаче, това е нещото, към което ще се обърнем“.