enbg

Александър Иванов и Виктория Христова, 4 януари 2017 г.

4.1.2017 | коментара

Актуални гости в „Шоуто на Слави“ бяха Виктория Христова от Националната природо-математическа гимназия и Александър Иванов, докторант в Оксфорд и бивш ученик на гимназията. Те разказаха за инициативата „Не пипай моята гимназия“, която се обяви срещу новия закон за образование, който е в сила от 1 август 2016 година.

Виктория Христова обясни, че в новия закон има два основни проблема – лишаването на НПМГ от правото на специализирани приеми, които подбират най-мотивираните млади кандидати, както и премахването на профилирането в гимназията, което е оставено само за 11 и 12 клас. По думите на Виктория този закон цели да се унифицират всички училища в страната.

Александър Иванов даде като добър пример Англия, където от 2010 година много успешно и активно се разработват близо 2000 средни училища тип академии, които сами могат да избират своя начин на прием на ученици, както и своята собствена програма.

Александър разказа още, че инициативата „Не пипай моята гимназия“ вече е подкрепена с пълно мнозинство от Академичния съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той сподели, че в момента се подготвя и официално отворено писмо, което ще бъде изпратено на Министерството на образованието и всички заинтересовани страни. Решението на проблема Александър вижда с промяна на закона или добавка в него по казуса с природо-математическите гимназии.

„Смятам, че правилното е да бъдете непримирими и да се борите за своите права и най-вече за това да бъдете свободни. Това, което правите, го подкрепям изцяло“, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 4 януари 2017 г.