enbg

Колко многофункционална ще бъде спортната зала в София?

26.3.2010 | коментара

25 март 2010 г.

Редица нередности около строящата се в София многофункционална спортна зала разкри волейболната легенда Пламен Константинов в „Шоуто на Слави”. Бившият капитан на националния ни отбор по волейбол бил алармиран за нарушенията от Съюза на архитектите в България. Според казаното от Константинов първоначалният проект е променен, като са отнети 25% от квадратурата на залата, което ще бъде за сметка на капацитета й и на много спортове, които няма да могат да я ползват.

„Тръжната процедура за тази обществена поръчка беше една измислена процедура – обясни Константинов, – за около 20 дни се представи един измислен проект, избра се изпълнител – „Главболгарстрой”, който никога не е строил подобен тип съоръжение, като се игнорираха всички фирми, които са изградили такива съоръжения в Европа… След това проекта беше спрян, но жалкото е, че премиерът Борисов продължи този популизъм.” След това Борисов обявил, че намалява цената на проекта от 107 милиона лева на 90 милиона лева без да има промени в конструкцията. Оказва се обаче, че квадратурата на залата е променена – вместо 63 000м², се строят 48 800 м², като са отнети и подземните паркинги. Освен това „Главболгарстрой” строили 6 месеца без строителен надзор, след което за рекордното време от 15 дни била избрана и назначена фирма, която според Константинов е фиктивна.

Пламен Константинов обясни, че капацитетът на залата ще бъде намален от 16 000 на 12 000 места, като освен това ще бъдат ощетени много спортове, сред които леката атлетика и зимните спортове. В резултат на всичко това, тази зала вместо да бъде рентабилна и да носи приходи на държавата – не само от спортни събития, а и от концерти и изложения, ще бъде в тежест на бюджета и няма да може да върне инвестицията.

Оказва се, че 90-те милиона лева за такава зала са нереално завишена сума, като Константинов посочи за пример залата, която се строи в Истанбул и ще домакинства на световното първенство по баскетбол. Капацитетът на въпросната зала ще е 22 500 зрители, а публично обявената цена – 25 милиона евро. Волейболната легенда заключи, че се надява да бъдат поканени външни експерти за консултанти, които да подобрят функционалността на това съоръжение, както и цената да се редуцира до реалната. Според него едно забавяне с няколко месеца няма да е фатално, ако се направят необходимите промени за да стане залата наистина многофункционална и рентабилна.