enbg

Иван Кулеков засне филм за Гърция

28.1.2012 | коментара

27 януари 2012 г.

„Обратната страна на Европа” е филм на Иван Кулеков, заснет в Гърция и посветен на кризата и живота там. Кулеков разказа на Слави и зрителите, че такъв филм трябва да има, защото хората трябва да се интересуват от това „какво става със съседите”. Той обясни, че е виждал Гърция преди сполетялата я икономическа криза. През погледа му тогава тя е била „прекрасна държава, синьо море, бели църкви и сиртаки”. Сега обаче Иван Кулеков е открил „обратната страна” на това, което е било преди 20 години. „Видях една страна и един народ, чийто смисъл на съществуването е оцеляването”, каза той.

На въпроса как изглеждат гърците сега Иван Кулеков обясни, че мерките, които налага гръцкото правителство „под диктовката на Брюксел“, вече са непоносими за хората и по тази причина те се бунтуват и правят стачки.

Истината за южната ни съседка Кулеков определи така: „Гърция изглежда стресирана, уплашена и изключително нервна“.

Във филма си Кулеков разказа, че се среща с „комунисти, анархисти, български сутеньори и проститутки, учители, интелектуалци”. Той е направил и последното интервю на режисьора Тео Ангелополис, който загина при катастрофа на 24 януари.

Филмът „Обратната страна на Европа” ще бъде излъчен на 28 януари (събота) от 16:00 по bTV.