enbg

Тъжната песен на ансамбъл „Филип Кутев“

10.2.2016 | коментара

Иван Кулеков представи във видео материал тъжната съдба на ансамбъл „Филип Кутев“. Оказа се, че тази емблематична за културата на България институция, която тази година навършва 65 години, е доведена до ръба на нищетата и оцеляването. За критичното състояние на ансамбъла разказаха неговият директор – проф. Елена Кутева, главният диригент – Георги Андреев и главният хореограф – Ивайло Иванов.

Хората от ансамбъла не са получавали заплати за януари, а младите изпълнители са на заплата от 420 лв., разказа проф. Кутева. Тя разказа още, че бюджетът им се намалява все повече и са непрекъснато в дефицит.

Всеки концерт е свързан с разходи – за транспорт, за организатор, за наем на салон, за озвучаване и за командировки, които сами си плащат, а те работят без пари, стана ясно от думите на главния хореограф Ивайло Иванов. С мъка в гласа той зададе въпроса как се мотивира един млад човек да танцува с 400 лв. на месец? „Как да му кажа, че танцуването е призвание? Танцува по 10 часа на ден до изнемога. А какво му предлагаме ние в замяна, освен аплаузите на публиката, за които живеем, но трябва и да съществуваме… Не може да дойде при мен преди месец и да ми каже: „Не мога да дойда на концерт, не съм ял от два дни.“…

Ансамбълът няма зала, в която да представя продукцията си, министерството не им плаща, не им дава аванси, а след три години усилени концерти в страната, заради методологията на министерството, възможностите им за концерти вече се изчерпват с малки зали и читалища, които събират около 400 души. Така приходите от билетите са недостатъчни, „за да изпълнят плана“.

Ивайло Иванов сподели пред камерата, че не може да обясни на малката си дъщеря, че отсъства, защото е на работа и въпреки това нямат и стотинка вкъщи. „Как да й разкажа една хронология на една предизвестена смърт?“, попита хореографът.

„Мили управници, един народ се определя със своя бит и култура. Това, което правите с нас, е цинизъм“, каза за финал млада танцьорка от ансамбъла.