enbg

Доц. Георги Лозанов, 19 февруари 2014 г.

19.2.2014 | коментара

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов гостува в „Шоуто на Слави“ и отговори на въпросите на Слави и Редколегията. Ръководителят на медийния регулаторен орган заяви, че СЕМ няма специален хъс да глобява и санкционира „Шоуто на Слави“: „Откакто аз съм председател на СЕМ, за 4 години – имам статистика, има две наказателни постановления на вашето шоу. Едното наказателно постановление, в което се говори за шеги с Бай Шиле, няма да цитирам какви са, но има и по-солени, е било повторено на обяд. И това е било абсолютно недопустимо. Другото, от 2013 година, въобще не е имало връзка с нецензурни думи и така нататък, а е било заради скрито търговско съобщение на продукти на певицата Галена.“ Лозанов призна, че е останал впечатлен от декларацията, която трябвало да подпише преди шоуто, че по него няма да има никакви реклами и няма да споменава търговски марки.

Тошко Йорданов показа отговора, който Слави Трифонов получи от Георги Лозанов, във връзка с неговото писмо до СЕМ от края на януари. В отговора си Лозанов пише, че „наказателното постановление е издадено, не заради използването в предаването на кадри с еротично съдържание, а заради подтекста, с който са монтирани“. Председателят на СЕМ твърди, че „Предаването („Шоуто на Слави“), дори и сатирично, борави със събития и герои от действителността, а „Под прикритие“ е сериен филм. Филмът е фикция, хиперболизираното отражение на реалния живот е част от художествените му похвати.“ Въпреки това Лозанов допълва, че инспекторите от СЕМ са „предприели предвидените в ЗРТ (Закон за радиото и телевизията) действия“ и са препратили възмутени писма на граждани до ръководството на БНТ.

Слави за пореден път уточни, че няма никакви претенции относно езика на който и да е сериал, а единствено към това, че „трябва да има еднакъв критерий за това как хората са глобявани“.

Относно въпросното постановление Лозанов обясни, че по време на издаването му не е бил член на СЕМ, но сега се е запознал с казуса и смята, че в случая „се подменя една художествена цялост – тази на Кубрик, с нещо друго – използва се с някаква друга цел, слага се друг подтекст“. Според Лозанов „еротичната и цинична част вече напуска границите на художественото и се свързва с някаква реална ситуация“.

Авторът на видеоматериала Иван Кулеков възрази срещу това, че СЕМ се опитва да контролира смисъла на това, което е направил.

Тошко Йорданов попита доцент Лозанов дали знае по кой член и въз основа на какво е глобено „Шоуто на Слави“. След това той сам цитира въпросния текст от Закона за радиото и телевизията: „кадри и предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие, или са насочени към увреждане на физическото, умственото и моралното развитие на малолетните и непълнолетните.“ „С кое в това видео се уврежда моралното развитие на малолетните?“, попита сценаристът. Според него това, което Лозанов е написал в писмото си, противоречи на това, за което шоуто е глобено. На това председателят на СЕМ отвърна с думите, че това постановление е потвърдено два пъти от съда и призова – „нека да спрем до тук, защото не ми се обсъжда тази тема и история“.

Следващият въпрос на Йорданов към доц. Лозанов беше свързан с твърдението на председателя на СЕМ, че филмът е фикция, а шоуто борави с герои от действителността: „Откога твърдите, че „Шоуто на Слави“, което има сценарий и измислени образи не е фикция?“ Според Лозанов това е стар спор, шоуто „има фикционална страна, но освен това е сатирично политическо шоу и обикновено има и много пряк адресат към реалността“. Тошко Йорданов попита Лозанов дали може да цитира къде в закона пише, че във фикция може да се използва еротично съдържание. Според него нормите не може да се основават единствено на вътрешното чувство на членовете на СЕМ, а трябва да са ясно определени в текстове от ЗРТ.

Според Лозанов „художественото произведение има по-важни и по-дълбоки задачи от това да представи някаква конкретна видима реалност, еротична или друга и тези по-дълбоки задачи, ако то е достатъчно талантливо и въздействащо, те оправдават това фикционално еротично представяне“. А дали определено предаване подлежи на наказание, според Лозанов, може да бъде определено само от живи хора, а не от текстове в закона. Той допълни, че членовете на СЕМ освен всичко друго, трябва да усетят и нагласите на аудиторията по отношение на медийното съдържание.

На финала Георги Лозанов се определи като либерален човек и обясни, че се стреми да е внимателен и деликатен към шоуто. Той смята, че не трябва да има такава агресия по отношение на регулатора и че въздържането от цинизъм помага на шоуто и разширява територията му.

Цялото предаване от 19 февруари 2014 г.