enbg

Баща разбира от филм на Миролюба Бенатова, че синът му е в бразилски затвор

16.2.2012 | коментара

15 февруари 2012 г.

„Осъдени в Бразилия”, филм в две серии на журналиста Миролюба Бенатова, разказва за осъдени за наркотрафик българи в Бразилия. Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски се оказва, че е само един от многото българи, задържани с куфари с наркотици. „Всеки, който притежава документи на българин в Бразилия е с печат на челото – „наркотрафикант”, споделя един от интервюираните в филма на журналиста от btv.

Пред Слави Трифонов Бенатова сподели, че още преди няколко години е възнамерявала да прави филм за осъдени българи в Латинска Америка и Испания. „Преди няколко години, когато се обадих във Външно министерство да питам колко осъдени и задържани има в различните държави, не можаха да ми отговорят. Нямаха списъци. Сега имат за някои държави”, каза тя.

Така се стига и до абсурдната ситуация, за която разказа Бенатова: „Бащата на един от хората, които аз показах във филма го е видял и разбрал от нас къде е синът му. Питал е последните две години във Външно министерство и в МВР, и са отговорили от Външно, че в Бразилия няма такъв човек, а той си е там.”

Пред Миролюба Бенатова осъдените българи споделят, че консулът в Бразилия е ходил само веднъж при тях. Казал им, че нямало пари, нямало възможност да им помага и да не се обръщали към него за каквото и да било.

Авторът на филма направи и профил на осъдените, т.нар. „мулета”: „Много голяма част от тях нямат криминално минало – средностатистически млади, объркани мъже, които искат по някакъв начин да изплуват. Затънали са в дългове малко преди това – кой си купил кола, която не може да си позволи, кой нещо друго, и как, как – с един куфар.” Повечето от тези осъдени българи се признават за виновни, пред камерата на btv съвсем искрено разказват, че са тръгнали с идеята да изкарат пари. „С тях са се свързали представители на Нигерийската групировка. Тя се занимава с „мулета” в световен мащаб, казали са им: „Взимаш този билет, минаваш през 5 – 6 места през Европа, накрая стигаш Сао Пауло, чакаш да ти се обадят, обаждат ти се, носят ти куфара в хотела, взимаш го и се връщаш по същия път” – разказа схемата журналистът.

Във филма Миролюба Бенатова разговаря и с Гълъбин Боевски. За разлика от останалите, той не се признава за виновен. Бенатова е запомнила едно изречение на бившия щангист, което според нея е било показателно за неговата версия: „Няма значение какво ще каже съдът, важно е аз как се чувствам в душата си, аз в душата си съм чист.”

Присъдите на задържаните българи за наркотрафик в Бразилия са от 5 до 12 години затвор, каза Бенатова. Тя сподели и какъв е начинът тези присъди да бъдат излежани в България – трябвало да има окончателна присъда, одобрение на министъра на правосъдието на Бразилия и одобрение на главния прокурор на България.
Накрая Миролюба Бенатова получи адмирации от Слави Трифонов, защото водещият е на мнение, че такива филми трябва да се правят.