enbg

Сириус огря Елена, Бразилия разплака Адриана

16.12.2011 | коментара

<<< Предишен епизод                          Следващ епизод >>>

За втора поред вечер шест красавици се изправиха по двойки една срещу друга в интелектуалните двубои от задачата „Красив ум“. С много емоции, напрежение и допълнителни въпроси станаха ясни победителките от всяка една двойка, които продължават автоматично напред в „Умна и красива“. Загубилите участнички ще се изправят в нова битка помежду си в понеделник, която ще покаже кои ще продължат напред в състезанието и кои ще отпаднат. Трите най-слабо представили се ще застанат пред комисията, която ще прецени кои две красавици трябва да напуснат.

Първият интелектуален двубой беше между Сибел Килехалил и Адриана Калчева.

Сибел беше запозната, че Дон Кихот е литературният герой, известен като Рицаря на печалния образ. Въпреки, че Слави се опита да я убеди, че и Хамлет е „умрял от мъка“, красавицата не се разколеба в знанията си. Сибел отговори правилно, че Бенелюкс е съюз между държави, а крахът на фондовата борса в САЩ през 1929 година е известен като Голямата депресия. Участничката обясни, че е била „подготве“ в училище, което означава, че е учила по 7 часа арабски на ден и е малко „назад с материала“, но потвърди, че е убедена в отговорите си. Съпругата на Сократ – Ксантипа, обаче Сибел определи като „хубава и добра“, докато верният отговор бе „зла и свадлива“. „Тя ако е била хубава и добра – защо да е известна?“, попита Слави. Според него точно по тази причина Сократ е станал философ. „Била е мръсна гад“, обоснова се водещият. Фразата „О, свещена простота“ също затрудни Сибел и тя я приписа на Джордано Бруно, а не на Ян Хус.

Адриана отговори правилно, че на японски думата „гейша“ означава „човек на изкуствата“. Въпреки твърдението на Слави, че гейшите са „елитни куртизанки“, Адриана се оказа права. Третата по отдалеченост от Слънцето планета от Слънчевата система не представляваше никаква трудност за красавицата, защото тя беше убедена, че това е Земята. Числото Пи, приблизително равно на 3.14, Адриана правилно определи като Лудолфово число. Министърът на правосъдието в България обаче обърка Адриана, която посочи името на новоизбрания вицепрезидент Маргарита Попова, вместо това на Диана Ковачева. Красавицата не знаеше и кой български художник е наречен Майстора. Според нея това е Златю Бояджиев, а не Владимир Димитров.

След сблъсъка на Сибел Килехалил и Адриана Калчева стана ясно, че и двете красавици са дали по 3 верни отговора от общо 5 въпроса. При този резултат Слави зададе допълнителни въпроси на участничките. Първият допълнителен въпрос на Сибел беше „Освен в България, в коя друга страна са открити богомилски паметници?“. Тя отговори, че това е Румъния, но верният отговор се оказа Босна. Адриана също сбърка на своя първи допълнителен въпрос – афоризмът „Демокрацията означава да пребиеш народа чрез народа в името на народа“ тя приписа на Уинстън Чъчрил, а не на Оскар Уайлд. Вторите допълнителни въпроси също получиха грешни отговори и от двете участнички – Сибел определи Индийския океан като най-дълбокия в света, а Адриана не знаеше, че „кохорта“ е една десета от легиона, а не стенобойна машина. Третият допълнителен въпрос на красавиците се оказа решителен. Сибел Килехалил отговори правилно, че додекаедърът има 12 стени. Адриана предположи, че в Коста Рика не се говори испански, но верният отговор – Бразилия, я разстрои и красавицата се разплака.

След сблъсъка на Сибел Килехалил и Адриана Калчева стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Сибел Килехалил.

Иво Сиромахов определи въпросите като „много хубави“. Според него някои от отговорите на красавиците били „налучкани“. Антония Петрова отказа да коментира представянето на участничките след реакцията на Адриана Калчева. „Те много се вълнуват, много се притесняват, взели са играта изключително сериозно. Искам да им кажа да са малко по-спокойни, защото съм сигурна, че на много от въпросите те знаят отговорите“. Според Венета Харизанова адреналинът е изиграл лоша шега на Адриана. Тя призна, че не е запозната с това какво е додекаедър и кохорта.

Вторият интелектуален двубой беше между Мадлена Иванова и Елена Василева.

Oще на първия си въпрос: „Какво прави Балканът, докато вятърът ечи според едноименната песен?“ Мадлена отговори на секундата: „Вятър ечи, Балкан стене“. Водещият се опита да я разколебае с това, че Балканът е възможно и да дреме, но Мадлена не се подаде на провокацията. Красавицата знаеше, че култиваторът е земеделско оръдие и че мол е единица за измерване на количество вещество. Бъдещата юристка обаче сгреши отговор точно в своята област. На въпроса кой в Република България има право да дава амнистия – тя предположи, че това е президентът, като пренебрегна факта, че законодателната власт е в ръцете на Народното събрание.

Елена, от своя страна, не успя да отговори правилно на нито един от своите въпроси. Най-близката до Земята звезда според нея е Сириус, а не Слънцето. „На нас ни грее Сириус?“, изненада се Слави. Според нея Преслав, а не Фанагория, е столицата на Велика България, а Гонерила е африканска маймуна, а не героиня на Шекспир. „Гонерилата е братовчедка на горилата“, пошегува се водещият.

След сблъсъка на Мадлена Иванова и Елена Василева стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Мадлена Иванова с 3 верни отговора.

„Аз разбирам, всеки може да има по-голяма или по-малка обща култура, ама да не си виждал слънцето…“, коментира Иво Сиромахов. „Елена е извънземна?“, предположи Слави. Антония Петрова призна, че също се е затруднила на някои от въпросите, но посъветва участничките да са по-спокойни и да мислят за всички възможни отговори, за да стигнат до верния дори с метода на изключване. Антония призна, че е много доволна от представянето на Мадлена. Венета Харизанова разкритикува Слави, че иронизира красавиците и с това им създава „допълнително стрес“. „А като давам джип – ироничен ли съм?“, опонира й водещият, който обеща, че ще се опита да бъде „по-мил“.

Последният интелектуален двубой беше между Валерия Цимбал и Антоанета Павлова.

Валерия не знаеше, че баядерката танцува – оказа се, че според нея тя бродира. Слави отбеляза за зрителите, че красавицата е от чужбина и много от думите като „прочутата българска дума баядерка може да не са й познати“. Валерия предположи, че звукови вълни не могат да се разпространяват в бетон, а не във вакуум. „Аз помислих, че вакуумът е космосът“, обясни езиковите си затруднения Валерия. Тя обаче позна, че кураторът се грижи за експонатите в музеите, коктейл Молотов не става за пиене, а паричната единица на Гърция е евро.

Антоанета отговори правилно, че знамето на Априлското въстание е ушила Райна Попгеоргиева, настоящият български еврокомисар е Кристалина Георгиева, а във филма „Треска за злато“ Чарли Чаплин изяжда обувките си. „Това е велик филм, велик“,отбеляза Слави. Елисейските полета обаче според красавицата се намират между Елзас и Лотарингия, а не в Париж, което доведе до първия й грешен отговор. Вторият грешен отговор на Антоанета дойде с герба на България, на който според нея има изобразена една петолъчка. Това твърдение накара Слави да удари главата си в монитора с въпросите. „Ние да не сме социализъм?“, възмути се той.

След сблъсъка на Валерия Цимбал и Антоанета Павлова стана ясно, че и двете красавици са дали по 3 верни отговори от общо 5 въпроса. Те също получиха допълнителен въпрос, който да реши изхода от интелекуалния двубой. Валерия Цимбал отговори правилно, че Димитър Чорбаджийски е истинското име на Чудомир. „Цяла нощ четох“, оправда верния си отговор Валерия. Антоанета обърка отговора на въпроса „С колко държави граничи България?“ и вместо 5 отговори 4. Това направи Валерия Цимбал победител в двубоя и тя продължава към следващата задача в „Умна и красива“.

„Има хора, които се представят очевидно добре, и има хора, които не се представят добре. Аз искам да поздравя Валерия, защото тя отскоро живее в България, но вече знае доста повече неща от Антоанета, както се видя“, каза Иво Сиромахов. Антония Петрова не одобри представянето на Антоанета. „Налучкваше непрекъснато“, каза тя. „Ще ги оценявам само и единствено според отговорите им“, заключи Венета Харизанова.

След интелектуалните двубои шест от участничките в „Умна и красива“ продължават директно към следващата задача. Това са Йоана Георгиева, Аделина Димитрова, Нели Бачева, Сибел Килехал, Мадлена Иванова и Валерия Цимбал. Останалите 6 красавици ще се състезават отново помежду си. Това ще се случи в понеделник, от 22:30 часа, в „Шоуто на Слави“. Тогава ще се разбере кой ще продължи, кой ще отпадне и какво е новото предизвикателство в „Умна и красива“.