enbg

Красавиците в надпревара по пътищата на България

19.12.2011 | коментара

<<< Предишен епизод                     Следващ епизод >>

След интелектуалните двубои в задачата „Красив ум“ шест от участничките в „Умна и красива“ продължиха директно към следващата задача. Това са Йоана Георгиева, Аделина Димитрова, Нели Бачева, Сибел Килехал, Мадлена Иванова и Валерия Цимбал. Останалите шест красавици се изправиха една срещу друга в нови двубои, след които стана ясно кои две участнички отпадат от състезанието. Във всяка игра на всяка двойка бяха зададени по пет въпроса от различни области на познанието. Момичетата имаха по 10 секунди, за да изберат от три възможности кой е верният отговор.

Първият интелектуален двубой беше между Янислава Илкова и Десислава Недялкова.

Янислава отговори правилно на 3 от своите въпроси. Тя позна без проблем, че Свещеният Граал е чаша, че в мотото на „Приказка за стълбата“ Христо Смирненски я посвещава на всички, които ще кажат: „Това не се отнася до мене“ и че човек, който се грижи безкористно за благото на другите, е алтруист. Красавицата обаче се затрудни с въпроса „Колко са четните прости числа?“ и предположи, че те са „безброй много“, но верният отговор е „едно“. Тя не знаеше и какво се съхранява в пинакотеката. Нейното предположение – плодове, се оказа неправилно, тъй като в пинакотеката се съхраняват картини.

Само два верни отговора даде Десислава на своите въпроси. Тя посочи, че Земята прави пълно завъртане около оста си за 1 денонощие, а „Бастилията в Париж“ е градски затвор. „Падането на Бастилията е знак за успеха на първата френска революция“, каза водещият. Песента „Зайченцето бяло“ обаче изигра лоша шега на красавицата. За неин автор тя се колебаеше между Георги Атанасов и Борис Карадичев, но верният отговор се оказа третият – Петър Ступел. Десислава не знаеше и какво е „епикуреец“ – според нея това е човек се отдава на науката. Всъщност епикурейството е философска школа, която възхвалява насладата от простите удоволствия. „Епикурейците се размазват от учене“, вметна шеговито Слави. „Аутодафе“ също беше непонятен термин за участничката, която го определи като автомобилна изложба, а не като публично изгаряне, което е верният отговор.

След сблъсъка на Янислава Илкова и Десислава Недялкова стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Янислава Илкова с 3 верни отговора. Десислава Недялкова беше изпратена на елиминация пред комисията.

Вторият интелектуален двубой беше между Гергана Гергененова и Адриана Калчева.

Гергана прецени, че Джеймс Клавел е автор на „Цар Лъв“, а не на „Цар Плъх“. „Със същия успех можеше да кажеш „Цар Киро“, отбеляза третият отговор Слави. Според красавицата калорията е единица за количество храна, а не за количество топлина. „Какво гориш, като ядеш? Бензин?“, ядоса се водещият на поредния грешен отговор. Гергана обаче отговори категорично, че „Летящият холандец“ е легенда за призрачен кораб, картезианството е философско направление, а за да се образува ъгъл, два лъча трябва да имат общо начало.

Адриана от своя страна започна с няколко правилни отговора – тя отгатна, че мисълта „Аз знам, че нищо не знам“ принадлежи на Сократ, гинекомания се нарича психично състояние, при което се наблюдава силно влечение към жени, а битката при Ватерло е загубена от Наполеон. Въпросът „Коя историческа личност сама се е наричала „бич божи?“ обаче затрудни участничката, която реши, че това отново е френският император Наполеон, но верният отговор на въпроса е „хунският вожд Атила“. Адриана не знаеше и в кой континент се намира планинското княжество Андора – според нея то е в Африка, но според географската карта е в Европа. „Ние сме играли футбол с тях, даже сме ги били“, обясни Слави, визирайки европейските квалификации.

След сблъсъка на Гергана Гергененова и Адриана Калчева стана ясно, че и двете красавици са дали по 3 верни отговора от общо 5 въпроса. При този резултат Слави зададе допълнителен въпрос на участничките. Допълнителният въпрос на Гергана гласеше: „На 14 август 1941 година Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт подписват съвместна декларация, наречена…?“ Красавицата отговори, че това е Атлантическата харта, и позна верния отговор. Допълнителният въпрос на Адриана беше от областта на математиката и не получи верен отговор. Участничката предположи, че всяка правилна дроб е равна на 1, а не по-малка от 1. Това направи Гергана победител в двубоя и тя продължава към следващата задача в „Умна и красива“, а Адриана Калчева беше изпратена на елиминация пред комисията.

Последният интелектуален двубой беше между Елена Василева и Антоанета Павлова.

Елена позна без проблем, че най-известната жена шпионин в света е Мата Хари, въпреки че имаше и други не по-малко атрактивни отговори като „Мата Космата“ и „Хакуна Матата“. Освен това красавицата предположи правилно, че идиофоните са музикални инструменти. „Евгени, ти наистина ли си един идиофон?“, обърна се водещият към Маестрото. „Не мога да бъда идиофон, но може да се свири на идиофон“, потвърди верния отговор пианистът. В другите си отговори обаче Елена не беше така прецизна. Дамоклиевият меч според нея е символ на военна мощ, а не символ на надвиснала опасност, а думите „И ти ли, Бруте?“ тя приписа на Октавиан Август, вместо на Юлий Цезар. „Това са думи, равносилни на предателство“, обясни Слави.

Без нито един грешен отговор завърши играта си Аноанета. Тя знаеше, че Весел Патиланчо пише писмата си до Смехурко, а „хипологията“ е наука за конете. Слави се допита до Иво Сиромахов за произхода на думата, който обясни, че „хипус“ идва от старогръцки и означава „кон“. Освен това Антоанета беше наясно, че гласните звукове в българския книжовен език се делят на „тесни и широки“, а това, че готварската сол е натриев хлорид беше лесен въпрос за студентката по медицина. „100 процента!“, възкликна щастливо след отговора си тя.

След сблъсъка на Елена Василева и Антоанета Павлова стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Антоанета Павлова с 4 верни отговора. Елена Василева беше изправена на елиминация пред комисията.

„Много интересни въпроси“, коментира Иво Сиромахов. Той определи общата култура на Елена като „доста оскъдна“. Антония Петрова беше много доволна от 100-процентовата сигурност на Антоанета. „Изненада ме, че Елена не знае фразата „И ти ли, Бруте?“, доста често се употребява“, заключи Венета Харизанова.

На елиминация пред комисията се явиха Десислава Недялкова, Адриана Калчева и Елена Василева. Иво Сиромахов, Антония Петрова и Венета Харизанова решиха Адриана и Елена да отпаднат, а Десислава Недялкова да продължи напред.

На финала на предаването Слави постави на десетте останали красавици изненадваща нова задача, наречена „Умна, красива и съобразителна“. В нея участничките трябва да проявят съобразителност, умение за работа в екип и способност за взимане на бързи решения. Те ще се впуснат по двойки в надпревара с изпитания из цяла България. Двойките красавици, които ще се състезават в екип, са:

Йоана Георгиева и Десислава Недялкова
Нели Бачева и Аделина Димитрова
Валерия Цимбал и Мадлена Иванова
Янислава Илкова и Сибел Килехалил
Антоанета Павлова и Гергана Гергененова

Последната пристигнала двойка на финала ще отпадне от „Умна и красива“.