enbg

Йоана, Аделина и Нели продължават напред

15.12.2011 | коментара

Следващ епизод >>>

Шест красавици в „Умна и красива“ се изправиха по двойки една срещу друга в ожесточени интелектуални двубои. Новата задача „Красив ум“ има за цел да покаже общата култура и познанията на участничките. Жребий преди предаването определи коя красавица срещу коя своя опонентка да се състезава. Победителите от всяка двойка продължават автоматично напред в състезанието, а загубилите ще се изправят в нова битка помежду си, която ще е ключова за оставането им в проекта. Трите най-слабо представили се участнички ще застанат пред комисията, която ще реши кои две от тях трябва да напуснат. „Неслучайно нарекох тази задача „Красив ум“, защото красиво тяло те вече доказаха, че притежават“, коментира в началото Слави.

Във всяка игра на всяка от двете участнички бяха зададени по пет въпроса. Те имаха по 10 секунди, за да изберат от три възможности кой е верният отговор. „Компютърът генерира произволно въпроси от различни области и той сам решава кой въпрос и от каква сложност кога да се падне. Тази, която даде повече верни отговори, печели“, обясни регламента водещият.

Първият интелектуален двубой беше между Йоана Георгиева и Янислава Илкова.

Йоана Георгиева се представи на ниво и не сбърка на нито един от въпросите си. Тя не се поколеба да отговори, че площта на България е 111 000 кв. км., Паулу Коелю е автор на „Алхимикът“, Тончо Русев е композитор и че Кама Сутра съдържа точно 64 сексуални пози. Въпреки, че новоизбраният президент на България е Росен Плевнелиев, красавицата не се заблуди и отговори правилно, че действащият президент в момента е Георги Първанов.

Янислава Илкова посочи, че вестник „Файненшъл Таймс“ се отпечатва на розова хартия. Тя не пожела да коментира дали чете редовно изданието, но отговорът й беше верен. Красавицата показа и исторически знания, отговаряйки съвсем правилно, че българският владетел хан Крум е вдигал наздравица с черепа на император Никифор. Янислава определи правилно думата „катарзис“ като „духовно пречистване“, но въпросът „Кой газ преобладава в състава на въздуха?“ я затрудни – тя отговори кислород, вместо верния отговор – азот.

След сблъсъка на Йоана Георгиева и Янислава Илкова стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Йоана Георгиева с 5 верни отговора.

Иво Сиромахов остана доволен от общата култура на двете дами. „Познават от Паулу Коелю през черепа на Никифор до Кама Сутра – това са едни завидни познания. Приятно съм изненадан“, каза той. „Както съществуват грозни и глупави жени, така трябва да съществуват умни и красиви и този формат ще го покаже“, каза Антония Петрова. Според нея не е редно една жена да избира дали да бъде умна или да бъде красива, защото тя трябва да се старае да бъде и двете. „Аз ако бях красив никога не бих се амбицирам да стана умен. Мен ме амбицира грозотата ми“, опонира й Сиромахов. Комисията и Слави обаче стигнаха до извода, че „грозен“ е твърде крайна дума, защото красотата е субективно понятие. Според Венета Харизанова красивите жени „минават между капките“. „Не искат да учат, не искат да се развиват“, сподели тя. Според нея имало „тенденция на затъпяване“, защото момичетата „не си дават зор“.

Вторият интелектуален двубой беше между Аделина Димитрова и Десислава Недялкова.

Аделина сбърка още първия си въпрос, твърдейки, че най-големият мускул в човешкото тяло е сърдечният. За нейна изненада се оказа, че седалищният мускул е по-голям от сърцето. Красавицата позна, че съществителното име „кост“ е от женски род, мисълта „Красотата ще спаси света“ е на Достоевски и „фиск“ е държавната хазна. Омбудсманът обаче затрудни Аделина, която не знаеше какво означава думата и отговори, че Министерският съвет избира омбудсман. Слави поясни, че обмудсман означава „обществен защитник“ и него го избира Народното събрание.

Десислава също започна своята игра с грешен отговор. Според нея френският химн носи името на френския град Руан, което би го направило „Руанеза“, а не „Марсилеза“. „Дебелата Берта“ също обърка красавицата, която реши, че това е парижка мадам, а не име на оръдие. В следващите два въпроса Десислава посочи верни отговори – да получиш покана за менует означава, че получаваш покана за танц, а 2+2х2 е равно на 6. Актуалните новини обаче явно са убегнали на участничката, според която Дания е европейската държава против приемането на България и Румъния в Шенген, а всъщност това е Холандия.

След сблъсъка на Аделина Димитрова и Десислава Недялкова стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Аделина Димитрова с 3 верни отговора.

„Мен когато са ме канили на менует – никога не съм стигал до танци“, отбеляза Иво Сиромахов. Според сценариста отговорът на Аделина за най-големия мускул – сърцето, бил романтичен. „Дупето и сърцето си приличат по това, че не виждат, но чувстват“, заключи Сиромахов. Антония Петрова обаче беше разочарована от красавиците. Тя сподели, че „има някакви проблясъци на моменти“, но като цяло представянето е лошо. „Самочувствието трябва да има покритие“, каза Антония.

Третият интелектуален двубой беше между Нели Бачева и Гергана Гергененова.

Нели беше категорична, че според вътрешния си строеж Земята се състои от три основни слоя – земно ядро, земна кора и земна мантия. Красавицата, която все още е ученичка, не можа да отговори правилно на въпроса какво е „мензата“ на Софийския университет. Слави й обясни, че там студентите се хранят, а не полагат изпити. След кратък размисъл Нели правилно заключи, че езикът „бейсик“ не се говори в нито една държава. Тя показа знания и относно романите на Маркиз дьо Сад, за които е характерно сексуалното насилие. На последния въпрос и Нели, и водещият бяха убедени, че последният български цар е Борис III, но разбраха, че това е грешен отговор. Слави се сети, че Борис III е свален с референдум, а последният български цар е Симеон II.

Гергана показа, че е запозната с понятието „екзит пол“ и че то се използва в социологията. Тя обаче изуми всички в студиото, твърдейки, че Николай Михайлов, а не Бойко Борисов е изпреварил Димитър Бербатов във вота на феновете за класацията „Футболист на годината“. Паметникът, който е издигнат от шах Джахан за любимата му Музмат Махал се нарича Тадж Махал, но според Гергана той се казва Тян Шан. Красавицата знаеше, че алопецията е оплешивяване, но не така „близка“ се оказа с микронезията, за която мислеше, че е дял от физиката на частиците, а не правилното – регион в Тихия океан.

След сблъсъка на Нели Бачева и Гергана Гергененова стана ясно, че напред в „Умна и красива“ продължава Нели Бачева с 3 верни отговора.

Иво Сиромахов сподели, че Нели е по-добре представилата се красавица, която е и с по-висока обща култура. Той определи въпросът на Гергана за алопецията като по-лесен, при положение „че до себе си Гергана имаше най-известния алопец“. Антония Петрова отново не остана доволна от получените отговори. „Това са наистина основни неща“, възмути се тя. Венета Харизанова обаче защити красавиците: „Нервите и състезанието между хората изиграват много лоша шега, защото не можеш да се концентрираш“.

Изпитът на останалите шест красавици ще продължи в петък от 22:30 часа. Тогава ще стане ясно кои участнички са се справили най-слабо в задачата „Красив ум“ и ще трябва да се изправят в нов двубой, за да останат в „Умна и красива“.