enbg

Редколегията, 28 юли 2015 г.

28.7.2015 | коментара

На 28 юли 2015 г. парламентът обсъди и гласува предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум, в който българите да изразят мнението си за промени в изборните правила, включващи задължително гласуване, мажоритарен избор на част от депутатите, както и възможността за дистанционен и електронен вот. Депутатите отхвърлиха предложението за референдум по първите две точки – мажоритарен избор и задължително гласуване, и подкрепиха единствено предложението за електронно гласуване. Именно на този вот на народните представители и на начина, по който те отхвърлиха желанието на над 550 000 български граждани, подписали се, за да инициират референдум, беше посветен разговорът на Слави Трифонов с редколегията на „Шоуто на Слави“, която беше съставена от сценаристите Тошко Йорданов, Александър Вълчев, Филип Станев и Иван Кулеков.

„Народното събрание за пореден път доказа, че не му пука за българските граждани“, каза Слави в началото на предаването и продължи: „Днес Народното събрание отхвърли референдума за мажоритарно и задължително гласуване. Остана само въпросът – дали да има електронно гласуване. Това е един скопен референдум, допуснат от едно скопено народно събрание, от едно некадърно народно събрание, от едно нагло народно събрание, от едно вредно народно събрание“.

Тошко Йорданов определи това, което видял в парламента, като „отвратително“ и „събуждащо гняв“. Според него в резултат на поведението и гласуването си депутатите в парламента – в метафоричен и политически смисъл – са „мъртви“, „смърдят на умрели и просто не са погребани“. Йорданов обърна внимание на факта, че въпреки заявената подкрепа от партии като ГЕРБ, още в началото целият парламент гласувал точките да се обсъждат и подлагат на гласуване една по една и оттам по думите му циркът бил пълен: „ГЕРБ – на първото гласуване, за мажоритарен елемент, гласуваха всички заедно „за“. А за задължително гласуване не гласуваха заедно „за“. Имаше голяма група от тях, които бяха против“, каза Йорданов. Сценаристът даде образно определение за групата на Реформаторския блок – „женски полов орган в лошия смисъл на думата“ и след това отбеляза факта, че ДПС са гласували по сигнал с вдигнат палец. По-късно към цитираното определение бяха включени освен Реформаторския блок и парламентарните групи на Патриотичния фронт, АБВ, както и голяма група от ГЕРБ. „Те се подиграха с всички български граждани. Демонстрираха тотално безочие и пренебрежение към желанията на българския народ“, заяви Йорданов.

Според Александър Вълчев при отхвърлянето на двете предложения и оставянето единствено на въпрос за електронно гласуване в референдума, депутатите от три предложения оставили на гражданите само средния пръст. Филип Станев разказа как в същия ден един възрастен мъж умрял, след като му станало лошо на 50 метра от Пирогов, но не получил медицинска помощ от лекарите в болницата за спешна помощ. Припомни и случката от преди два дни, когато служители от НСО избутаха жена от пътното платно и показваха автомат на мъжа й от джипа си. Към тази картина Станев добави и пребитото от тинейджъри тригодишно дете и каза в заключение, че подобно нещо „не може да бъде измислено и от извратен ум“.

Иван Кулеков обърна внимание на постъпката на оператора Григор Кумитски, който жертва живота си и загина, докато спасяваше момиче, завлечено от морето. Според Кулеков именно това, че в България има такива хора, ни задържа тук. Той призова името на Григор Кумитски да бъде запомнено. По темата на предаването Кулеков каза следното: „Покрай въпроса за мажоритарния вот, днес парламентът отговори на един въпрос, който отдавна плачеше за референдум. Въпросът, който плачеше, беше: “Може ли народният представител да бъде такова животно?“ Отговорът, който даде народното представителство, беше: „Не само може, но е задължително да бъде такова животно“. Народното събрание днес реши в него да не влизат личности, защото личностите, за разлика от животните, имат разум и съвест, и гласуват по разум и съвест. Личностите нямат развито стадно чувство, а това би разрушило същността на така наречената ни политическа система. А същността на така наречената ни политическа система са глутниците. В този парламент те са 8, имат си своите безмилостни водачи и стадното чувство им подсказва, че те могат да оцеляват, могат да намират обилна храна и могат да бъдат силни, само и единствено ако са обединени срещу българския народ. Днес глутниците в парламента се обединиха срещу българския народ както групировките от мутренските времена се обединяваха, когато чувстваха заплаха за бизнеса си. Всъщност те, времената, с нищо не са се променили. Само дето глутниците днес не се наричат СИК, ВИС, Седмици и така нататък, а ГЕРБ, БСП, ДПС и така нататък. И охраните на водачите им, които размахват калашници от джиповете и избутват хората в канавките, не се наричат мутри, а Национална служба за охрана. Днес глутниците победиха, защото едни обединени глутници винаги побеждават един необединен народ“.

На финала Тошко Йорданов се обърна към депутатите с думите: „Мразя ви! Приех го лично! И бих направил всичко, за да ви изринем оттам – по грубия начин!“ Останалите сценаристи също призоваха за възможно най-скорошно изпълнение на седемте точки, с каквито и да е мерки.

Цялото предаване от 28 юли 2015 г.