enbg

Отец Атанас, 12 февруари 2013 г.

12.2.2013 | коментара

„Изборът на новия български патриарх е много важен, за да се отвори църквата към всички хора и да има все по-малко роли за отец Нафърфорий.“ Това каза в „Шоуто на Слави“ отец Атанас, който говори по темата за ставащото в Българската православна църква и предстоящия избор на неин глава. По темата за широко коментираните скъпи коли на български митрополити отец Атанас смята, че модерните возила съвсем не са най-голямата беда на българската църква: „Нека да имат хубави коли, за да вършат работа. Бедата е там, че църквата, след държавата, е най-богатата институция в България. Тези пари, които църквата ги получава, се харчат за глупости и се дават за подкупи и за рушвети, а не отиват по предназначение.“

Отец Атанас обясни, че има доказателства за думите си: „През 2000 година от държавен контрол е извършена финансова ревизия на Софийска митрополия и там са открити такива смехории… Казвам ви един от примерите. Единственият от така наречените „чисти“ кандидати за патриарх, дядо Гавриил, е бил протосингел на Софийската митрополия. Той сключва някакъв договор с Руската патриаршия, ако не ме лъже паметта – през април 1997 година, с който Софийска митрополия да преведе на Руската патриаршия 2 млн. щатски долара, за да поддържа сградите на Софийска митрополия в Москва. А в Москва Софийска митрополия няма керемида, не сграда.”, разказа отец Атанас. В крайна сметка, преведените пари са „само“ 1 милион и 300 хиляди долара. Свещеникът обясни, че един архимандрит-протосингел няма право да взема такова решение, това може да го реши единствено Светия Синод, със знанието на патриарха. Според думите на отеца, Гавриил отишъл в Москва, където му направили пълномощно, според което може да използва средствата еднолично. Същият дядо Гавриил е поискал да му осребрят 300 долара, с които дал подкуп, за да спечели дело срещу Томас Лафчис.

Според отец Атанас всички владици в България са потенциални кандидати за патриарх, а на въпрос достойни хора ли са те, той отговори така: „Вие преценете. Само трима са без досиета. Единият – защото няма годините, другият – защото стана по-късно и третият – въпросният Гавриил Ловчански, който не се знае как няма досие, а е бил в подворието в Москва.“ На тези скандали църквата е реагирала, но с цел – да се потулят, а не да се накажат виновните. В момента, според отец Атанас, ще избираме най-малката злина, визирайки предстоящия избор на български патриарх.

Цялото предаване от 12 февруари 2013 г.