enbg

Отец Боян Саръев, 6 януари 2015 г.

6.1.2015 | коментара

На светлия християнски празник Богоявление гост в „Шоуто на Слави” беше отец Боян Саръев.
Разговорът на духовника със Слави Трифонов премина в беседа, провокирана от личния въпрос на водещия: „Как да съм в мир със себе си?” Отец Боян Саръев заяви, че вътрешният духовен мир се постига с вяра, с покаяние, с изповед, със свето причастие, с редовен църковен живот. По думите му душата се храни с духовна храна именно чрез воденето на религиозен живот. Отецът, който е покръстил хиляди българи, уточни, че материалните богатства няма как да нахранят душата и обикновено тяхното натрупване води човека до умопомрачение и самоунищожение. „Дори да спечелим целия свят, ако погубим и повредим на душата си – ние нищо не сме спечелили, напротив – загубили сме. Ако поставим на една везна душата на един човек и на другата везна – цялото съкровище на света, цялото богатство – душата ще натежи”, сподели по-късно в предаването духовникът.

Отец Боян Саръев обърна внимание и на някои заблуди в разбиранията на човека. Според божия служител, ако някой е интелектуалец и чете светска литература – това не го прави неминуемо духовен човек. Духовното се постига с вяра в Бога, с пост, покаяние, със следване на Христовото слово, сподели свещеникът от Кърджали.
След това отецът продължи с грешните тълкования на християнските напътствия: „Покаянието не означава да съжаляваш за едно и друго поведение, а да направиш равносметка на поведението си досега и да започнеш нов живот. (…) Който е лъгал – вече да не лъже, който е крал – да не краде, който е прелюбодействал – да не прелюбодейства, който се е занимавал с далавери, измами – вече да не ги прави”. Покаянието, продължи отец Саръев, означава още „нови стремежи, нов живот, духовно ръководени от вярата в Бога”.

Гостът на Слави отбеляза, че сред невярващите има много добри и честни хора, но и обясни защо не е достатъчно само да си добър: „Смисълът на вярата е спасението на душата чрез вярата в Бога и чрез дела в Бога”. Отец Саръев цитира и думите на свети апостол Яков, който казва: „Делата без вяра са мъртви, както тялото без душа е мъртво”.

Когато си в мир с Бога, мир с ближния около тебе и тогава ще дойде мирът в душата ти, обърна се към Слави отец Саръев, а после продължи: „Нямаш увереността, че Бог е твоят отец небесен и че няма да те остави в трудности, и че той знае най-добре, и повече от самия теб, от какво имаш нужда, и ще създаде такава ситуация около теб, да реализираш това, което искаш и това, което желаеш, само че трябва да бъдем силно уповаващи се, вярващи в Бога”. Духовникът сподели и убедеността си, че „един вярващ човек, уповаващ се в Бога” не може да изпадне в униние, отчаяние и скръб. Отец Боян Саръев довери, че за многото години в срещи с миряните, не е видял вярващ човек, който да е слаб. Безверието е безумие, проповядва отец Саръев, позовавайки се и на светото писание: „И рече безумецът в сърцето си: „Няма Бог”.

В края на беседата отец Боян Саръев се обърна отново към Слави Трифонов: „Аз ще се моля за тебе – Бог да те обърне към вярата”. Отецът завърши с думите, че просветлението рано или късно идва.

Във видеото може да видите и защо според отец Саръев е важно да се вярва не толкова на духовника, колкото на Бога. В разговора той открива и една от причините за злото в света – неосъзнаването за извършен грях и непокайването.

Цялото предаване от 6 януари 2014 г.