enbg

9 май 2012 г., Валя Балканска и Петър Янев

7.5.2012 | коментара

Валя Балканска ще отбележи своя 70-годишен юбилей на 24 май 2012 г., от 19 часа, в центъра на Смолян. На празника ще бъдат изпълнявани родопски песни, с участието на гайдаря Петър Янев, Държавен ансамбъл „Родопа“ и много други.

Валя Балканска е българска народна певица. Започва да пее през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа“ – Смолян. Най-популярното й изпълнение е на песента „Излел е Дельо хайдутин“. През 1977 година неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в космоса с двата американски космически кораба Вояджър, които през 2004 година напуснаха пределите на Слънчевата система.

В репертоара на Валя Балканска влизат песни като „Шар планино“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“, „Майчинко, стара майчинко“ и други.

През 2002 година, по повод 60-тата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“.

Гайдарят Петър Янев е една от емблемите на Родопа планина. Неговата гайда е звучала по всички краища на България и света.

Цялото предаване от 09 май 2012 г.