enbg

Управляващите ни любят силно, лашкат ни душманската…

14.2.2019 | коментара

Слави Трифонов коментира промените в Изборния кодекс, които Правната комисия обсъди и които предстои да бъдат гласувани от Народното събрание:

„Уважаеми зрители, не знам колко от вас са влюбени и празнуват Свети Валентин. Но със сигурност знам, че днес нашите управляващи и нашите депутати празнуват Свети Валентин – защото те са влюбени в нас. Те ни любят силно, даже бих казал – лашкат ни душманската.

Снощи депутатите на практика елиминираха преференциалното гласуване – честит Свети Валентин!
Да припомня – преференцията е единствената досегашна форма на мажоритарен елемент в изборите. Не сте забравили, че над два милиона и половина български граждани поискаха на референдум мажоритарна избирателна система. Тоест, според тях, вие, уважаеми два и половина милиона души, сте пълни наивници и как гласувате – няма абсолютно никакво значение за тези, които ви любят.
Снощи депутатите елиминираха електронното гласуване – честит Свети Валентин!
Значи, според тях, вие, уважаеми над милион и 800 хиляди души, подкрепили електронния вот на референдум още през 2015 г., сте пълни наивници и как гласувате – няма абсолютно никакво значение за тези, които ви любят.

„Мечтая в България да бъде въведено електронно гласуване и сънародниците ни в чужбина да не са принудени да се редят с часове на опашки“ – това не съм го казал аз, а го каза Бойко Борисов през 2015 г. Днес, 3 години по-късно, над 2 милиона и половина българи от чужбина практически са лишени от възможността да гласуват на каквито и да е избори. Като причина да не се въвежда електронен вот се изтъква опасността от евентуална хакерска атака. С това ни плашат. … В същото време в Швейцария обявиха награда от 130 хиляди евро за хакери от целия свят, които успеят да хакнат системата за електронно гласуване. Значи, в Швейцария правят всичко възможно да докажат на гражданите си, че електронното гласуване не може да бъде манипулирано, а в България – абсолютно нищо не правят и така се опитват да ни убедят колко е опасно такова гласуване.

За нашите депутати обаче никак не е опасен силно субективният човешки елемент при преброяване на бюлетините. Например преправянето на протоколи не е опасно – то е сигурно. Нещо повече – членовете на секционните избирателни комисии ще са без образователен ценз. И това приеха снощи депутатите – честит Свети Валентин!

Депутатите отказаха да въведат машинното гласуване във всички секции – честит Свети Валентин!

Депутатите отхвърлиха и възможността да се изчистят избирателните списъци от около 1 милион „мъртви души“ – честит Свети Валентин! Дали ни мислят за наивници, а?! Да припомня – на парламентарните избори през 2017 г. право на глас имаха 6 810 341 души. За същата година Световната банка изчислява броя на всички българи на 7 075 990. Забележете – броят на избирателите е почти равен на числеността на населението. Тоест, според тях, вие, уважаеми българи, сте пълни наивници, защото в тая държава няма никакви деца.

Депутатите отказват и да изберат нов състав на Централната избирателна комисия, нищо че мандатът на тази ЦИК изтича през март – честит Свети Валентин! 
Да припомним, че по закон, тази ЦИК трябва да бъде освободена и да бъдат избрани нови членове, защото, според основния закон – Конституцията – мандатността е защитен механизъм на демокрацията.
И други скандални неща приеха, но каквото и от това да мине в пленарна зала, лашкането не е малко, нали?

Въпросът сега е: Кога любените и любещите ще си разменят позициите?
И, уважаеми зрители, ако това не се случи, значи ние наистина сме пълни наивници и наистина “Нема такава държава”.

Цялото предаване от 14 февруари 2019 г.