enbg

Чужденци леят пот на къра в „Добре дошъл в България”

7.5.2010 | коментара

7 май 2010 г.

В своето селскостопанско приключение „На къра” се изявиха още трима финалисти от „Добре дошъл в България” – гвинейката Айсату Диало, австриецът Ервин Линдбихлер и украинката Елена Рубеж.

Айсату Диало трябваше да се погрижи за комфорта на малки агънца. Овце имат в Гвинея, каза тя, а фамилията на майка й означава коза. Дотук обаче с приликите, задачата си Айша определи с думите „малко гнусно”. И въпреки това, от филма с нейното представяне не се видя подобно отношение – още с пристигането тя започна да прегръща агънцата, а след това с усмивка на лице почисти кошарата, извози с ръчна количка отпадъците, насипа трици, за да е сухо на овчите бебенца, по желание издои една овца и накрая приключи като нахрани агне с мляко от биберон.

Иво Сиромахов бе очарован от представянето на Айсату и каза, че е подходила с много любов към стоката, към работата си. Евгени Димитров добави, че тя се е справила страхотно и с много желание. Филип Станев изтъкна, че Айша има много лъчезарно чувство за хумор и не пропуска да го изяви винаги, когато е възможно. Христиан Ночев потвърди, че Айсату не е показала с нищо, че й е било гнусно, напротив – през цялото време се усмихвала. От Иван Кулеков чухме, че Айша е готова на всичко, за да се представи добре. След всичко, казано от комисията, оценката на Айсату беше 6,00

В задачата си „Разсад” Ервин Линдбихлер трябваше да сади домати и пипер. Негов помощник беше Кака Радка. Двамата се издокараха в стил Рамбо и атакуваха селската градинка. Крайният резултат бяха няколко лехи засадени домати и пипер.

Иво Сиромахов каза, че Ервин се е справил много добре и че се дадява на почерпка от реколтата. Евгени Димитров си спомни за детските си години, понеже в семейството му го учили и на такъв вид работа. Той също бе на мнение, че Ервин се е справил добре. Иван Кулеков каза, че всичко го връща във времето на социализма. Тогава сме живели непрестанно в задачата „На къра”, каза той, само че тогава се наричала „селскостопанска бригада”. Изхождайки от опита си в бригадирството Кулеков заяви, че може да прецени какво е направил сънародникът на Терминатора: „Той не разсаждаше разсада, той го убиваше. От това нищо няма да покълне.” Оценката на Ервин беше 5,60.

Елена Рубеж призна, че й било малко трудно да сади картофи. В краткия филм на представянето й видяхме как Елена работи под ръководствотона баба Дафинка. Елена натовари нужната й посуда и оръдия на труда на ръчна количка и после взе и необходимото от близкото торище. На нивата младата украинка усърдно разкопа почвата, вместо да се ослушва, не се посвени да пипа животинската тор с ръце.

Иво Сиромахов каза, че е видял много старание, Елена е „намокрила фланелката, нещо, което не сме виждали дори у Бербатов”. Евгени Димитров и Филип Станев определиха старанието й като похвално. Христиан Ночев също похвали старанието, с което Елена се хвърлила в задачата и отбеляза, че е бил приятно изненадан от нейната педантичност. Оценката на Елена, дадена от комисията, беше 5,60.

В понеделник ще видим представянето на останалите четирима финалисти:

Хорацио Гонзалес – „Селска градина” – трябва да сади цветя, да аранжира цветна градина с камъни и да вароса асмите пред къщата.

Линдзи Солтцгивър – „Брала мома малини” – трябва да плеви и окопава малини в село „Горна Малина”.

Дияна Миликевик – „Кът – кът – кът – кът – кът” – трябва да нарони царевица, да нахрани кокошките и да събере яйцата.

Уалид Бен Мустафа – „На нивата” – с кон и рало трябва да оре нива.

След това ще стане ясно генералното класиране, както и каква ще бъде следващата задача в „Добре дошъл в България”.