enbg

Доц. Георги Лозанов, 15 юли 2016 г.

15.7.2016 | коментара

В предаването водещият Слави Трифонов разговаря с доц. Георги Лозанов за терористичния атентат във френския град Ница и за медийното отразяване на тероризма.

По повод зачестилите терористични актове доц. Георги Лозанов каза: „Моето усещане отдавна е – така си представям, че са се чувствали хората, когато живеят в град, който го бомбардират. И чакаш да чуеш сирените, къде ще паднат бомбите и после да чуеш колко са били жертвите. Вече сме в такава ситуация. (…) Фактически живеем във военно положение, във война, защото умират хора.“

Медийният експерт каза, че си дава сметка, че фактически „война не е имало само 10 години – от падането на Берлинската стена, до падането на Двете кули в Ню Йорк“. „От 2001 година насам бавно се сгъстява това чувство, че всеки момент можеш да чуеш сирени“, каза той. По думите му тази война се води срещу либералната демокрация. „Войната срещу либерализма е много лесна война. Защото либерализмът, за да запази себе си, не може да отговори със същото на ударите срещу него“, коментира доц. Лозанов.

Всички тези атентати започват да се отразяват и много хора започват да искат мъст, сподели наблюденията си бившият шеф на СЕМ. „Започват да се надигат антилиберални настроения, започват държави да напускат Европейския съюз“, коментира последните събития той. На уточнението на Слави, че започват да се появяват личности като Доналд Тръмп, доц. Георги Лозанов отговори следното: „Това са пораженията на тероризма, извън конкретните човешки загуби, които, разбира се, са непрежалими.“
Запитан от водещия дали си представя Мари льо Пен да стане президент, Лозанов отговори: „представям си идеологии, за които, това, което се случва, е хранителна среда“.

Относно това как трябва медиите да отразяват атентатите, доц. Лозанов каза, че в това отношение френските медии са за пример: „Няма вайкане. Това е пример как трябва да се отразяват нещата. Защото медиите трябва да показват истината. И второ – да не превръщат темата във възможност за злоупотреби и облагодетелстване на определени говорители – публични и политически.“ Експертът добави, че тези новини биват отразявани добре и в България, като, по думите му – „тъжно може да се каже, че все повече се специализират българските медии“.

Доц. Георги Лозанова заяви, че вижда друг много рисков проблем, свързан с враждебната реч извън тези кризисни ситуации. Той каза, че се е опитвал да й се противопоставя и заради нея си е подал оставката. Доц. Лозанов каза също, че скъсването на снимката на президента е било проява на враждебна реч. Гостът веднага направи уточнението, че казва това в скоби, за да е чист пред експертната си съвест.

Запитан за работата на регулаторния орган на медиите, гостът каза, че проблем СЕМ има с конкурсите за генералните директори на обществените медии. „Винаги е имало проблем през годините, защото т. нар. обществени медии, за съжаление, не претърпяха достатъчно радикална реформа и те носят един хибриден образ – старата медия, запазена като предприятие от времето на Соц-а, с прибавени към нея едни елементи от по-съвременна пазарна среда, но не е намерен този верен, според мен, модел, за да може медията да не превръща генералните си директори в абсолютния заложник на всичко – те да взимат всички решения и да носят всички отговорности“, каза доц. Лозанов.

Слави попита госта си тъжен ли е откакто не е начело на СЕМ, на което Лозанов отговори, че може би е малко тъжен, откакто не съм начело, но не защото не е начело на този орган. После уточни, че и неговият мандат е свършвал вече – нещо, което той посочи като положително и по думите му „чисто психологически човек такъв тип работа не може да я върши непрестанно, това не е професия, това е обществен ангажимент, който трябва да има граници във времето“.

Доц. Георги Лозанов сподели, че когато е бил в СЕМ, е опитвал да бъде либерален, защото „в демократичния свят медиите не могат да имат началници“. Според него „започва да му се вижда краят на либерализма“, появили са се много силни антилиберални настроения, довели да излизането на Британия от ЕС и които водят до „надигането на национализма и други радикални движения в Европа“.

„Във всеки човек, предполагам, че стои един убиец. Въпросът е културата, връзките му с другите да не му позволят той никога да се прояви. И сега като че ли тези защити падат. Либерализмът е такава защита“, каза Лозанов. Водещият и неговия гост се съгласиха, че голямо значение има средата, а във всяко общество има и бедни, и богати хора. „Тази човешка нищета на живота, мъка, започва да се използва от определени идеологии. Започват да ги подтикват. И тук стават медиите важни. Медиите не бива да допускат злото в теб да проговори. И враждебната реч е точно това. (…) Когато превръщаш различния във враг“, каза Георги Лозанов. Той бе запитан от Слави Трифонов има ли рецепта да се спре враждебната реч и конкретно такива като Волен Сидеров. „Такива като Волен Сидеров не бива да ги спреш, трябва да ги посочиш даже. И в това отношение журналистите са много важни. Журналистите не трябва да крият злото, трябва да го отразяват. Но трябва да го идентифицират. Защото посоченото зло, става безопасно зло. И когато някой използва враждебна реч, ти го слушаш, разговаряш с него, ако той е политик, ако той е публичен говорител, но му казваш, че по този начин извършва престъпление. Или използваш друга дума. А поглеждаш и самия себе си. Аз затова се върнах към самия случай със снимката. Трябва да се пазим от това.“ – коментира още доц. Георги Лозанов.

Цялото предаване от 15 юли 2016 г.