enbg

Две групи минават напред след петия ден от кастинга за подгряваща група

20.2.2015 | коментара

В петия ден от предварителния кастинг за подгряваща група за концерта на Ку-ку бенд се явиха 4 български групи. Те бяха оценявани от жури в състав: Евгени Димитров, Цветан Недялков, Георги Милчев-Годжи и Филип Станев. Кастингът ще протече в няколко поредни дни, а избраните групи ще се явят в следващия етап на същински кастинг пред Слави Трифонов.

Група “Balkan Guitar Stars” представи песента „Кажи, кажи“.
Парчето е направено специално за кастинга и представлява смесица от народна песен и авторска композиция на “Balkan Guitar Stars“.

Цветан Недялков хареса изпълнението, но изрази мнение, че музикантите се вписват повече в някой джаз фестивал. Георги Милчев-Годжи отправи забележка към вокалиста на групата и свиренето му с дайре. Според Годжи музикантът е бил неритмичен. Той посъветва групата да не се притеснява на сцената, а да се забавлява, защото притеснението няма да помогне. Евгени Димитров остана впечатлен от атмосферата, която създава групата. Обясни, че се е усещала липсата на басов инструмент, но беше категоричен, че музикантите са самобитни, имат голям потенциал и свирят музика като за спектакъл.

Група “Explicit” се представи с песента на Metallica – „For Whom the Bell Tolls”.

Вокалистът на групата обясни, че „Explicit” в превод от английски език означава „изрично, категорично“. Момчетата са от Русе и са самоуки. Изпълняват кавъри, но имат и няколко авторски композиции.

След изпълнението им Евгени Димитров изрази мнение, че групата има добър звук, но им препоръча да свирят с метроном, защото се разминават. Той допълни, че имат потенциал, но се нуждаят от професионална основа и още много репетиции. Георги Милчев-Годжи обясни, че трябва да обръщат повече внимание на това, което свирят, а не да проявяват суета в това как изглеждат и какво шоу правят на сцената. Цветан Недялков насърчи момчетата да продължават в същия дух, защото правят всичко със сърцето си, но и той се присъедини към мнението, че имат нужда от професионален подход и уроци по китара и пеене. Филип Станев хареса изпълнението на “Explicit” и добави, че за да достигнат нивото на Metallica им трябва още време и „много пиенье“.

Група “Акт 16″ се представи със своята авторска песен “Моята стая”.
“Акт 16″ е сформирана преди 15 години. Музикантите обаче бързо разтурили групата. Създадената по онова време песен “Моята стая” била пусната и по радиото, но някак ситуацията не обещавала бляскаво бъдеще. Затова те се събирали заедно само когато имало повод. Ако минат напред в кастинга за подгряваща група, “Акт 16″ обещават да направят reunion.
В изпълнението на парчето “Моята стая” Евгени Димитров видя дребни неточности. Цветан Недялков отбеляза липсата на кийборд изпълнител във формацията, но това по-скоро предизвика интереса му. Той отличи както доброто настроение, излъчвано от песента, така и артистичността на вокала. Според Годжи музикантите свирят супер и му харесва, а плюс за него е, че имат и чувство за хумор.

Група „After Midnight“ изпълни своята песен „Alive and Waiting“.

Годжи хареса тембъра на вокала Жоро, но му препоръча да репетират повече, защото все още се усеща, че им е трудно да свирят едновременно. Евгени хареса композицията, фалцетите и каза, че песента може да стане много хубава, но трябва да се научат да я свирят добре заедно.

В края на предаването членовете на журито гласуваха с “ДА” и “НЕ” за всяка от явилите се групи, като се изискваха три “ДА”, за да премине групата в следващия етап на кастинга. По четири гласа “ДА” получиха групите “Balkan Guitar Stars” и “Акт 16″, които отиват в следващия етап на кастинга. Групите “Explicit” и „After Midnight“ не успяха да съберат необходимите 3 гласа “ДА” от комисията и приключиха участието си в кастинга.