enbg

Мая Стоилова и Живка Бояджиева, 27 юни 2017 г.

27.6.2017 | коментара

Гости в предаването бяха Мая Стоилова и Живка Бояджиева, доброволци в центъра за грижа на пациенти с онкологични заболявания „Дара хелп“.

И двете са преборили успешно онкологични заболявания. Историята на Мая започва преди 8 години, когато е диагностицирана за първи път. Минава две операции и 5-годишно хормонално лечение. След 6 години и половина туморът се появил отново, подложила се на още три операции и в момента е на хормонално лечение.

Живка научава диагнозата си през 2013 г., когато е на 34 г., след преглед при мамолог. Последвали операция и химиотерапия. По лекарска преценка прави и двустранна мастектомия с реконструкция. От две години е добре.

Центърът се занимава с „немедицинската част от лечението“, открит е през 2013 г., като Живка е съосновател. В предаването тя сподели: „Видяхме, че хората имат нужда да черпят от едно място цялата информация относно лечението“. По думите й това включва: рехабилитацията след операцията, ТЕЛК процедурите, раздвижване, хранене, акупунктура и др. За всичко това отговарят доброволци, които правят семинари. 12 са доброволците в центъра и всеки има свое направление, между които Дао практики и Йога. На месец около 200 пациенти минават през двата центъра – в ИСУЛ и Овча купел.

Всичко е на доброволни начала и благодарение добротата на хората, разказаха гостите. През месец май „Дара хелп“ стартира много голяма национална кампания, която ще продължи до октомври, тъй като октомври е световният месец за борба с рака. В кампанията ще събират средства, с които ще закупят апаратура – така наречените „ледени“ шапки, които се слагат на жените по време не химиотерапията и по този начин жената запазва косата си. Стойността на апаратурата е 40 000 лева. В нито едно химиотерапевтично отделение у нас няма подобна апаратура, има в Хематологията, разкриха доброволките. „Като запази косата си, жената се чувства по-близко до здравите хора, а не толкова до болните“, коментира Живка Бояджиева.

Началото на работата си като доброволец Мая описа така: „Когато се сблъскаш с тази диагноза два пъти, просто си казваш, че трябва да промениш начина си на мислене. Трябва да направиш нещо и това нещо ти го подсказва отвътре, че трябва да помагаш, да правиш добро. Така получаваш душевно спокойствие, така си пълноценен. Така започнахме една друга да се търсим, да получаваме помощ от този център“. Мая обясни, че всъщност Живка й е помогнала, а сега и самата тя иска да помага, „защото е много по-лесно и достъпно, когато получаваш информацията от първо лице“.

Според Живка центърът е много полезен за хората, когато чуят диагнозата, защото там получават нещо много важно – психологическата подкрепа. „Много хора наричат рака – борба. Това не е борба, това е просто едно препятствие, през което трябва да преминеш. Обикновено трае 6 месеца до една година. След това животът тръгва по нов начин или някои хора искат стария си живот“, коментира съоснователят на центъра. Живка Бояджиева подари на водещия Иво Сиромахов книгата си „Как да намеря сили“, която написва по време на лечението си.

Към момента за център „Дара хелп“ хората научат „от уста на уста“. Интересуващите се могат да се свържат с доброволците на адрес: darahelp.com.

Цялото предаване от 27 юни 2017 г.