enbg

„Шоуто на Слави“ подкрепя кампанията на бТВ „Да изчистим България!“

7.4.2011 | коментара

6 април 2011 г.

По инициатива на бТВ на 9 април, тази събота, ще се състои кампанията „Да изчистим България за един ден”, в която ще се включи и екипът на „Шоуто на Слави“. По този повод гости в студиото бяха нашите колеги от бТВ Новините Ани Салич и Венелин Петков.

„Винаги съм поддържал тезата, че това на колко чисто място живеем, зависи от нас самите“, започна Слави и помоли гостите си да разкажат повече за кампанията.

Тази идея е базирана на една успешна кампания, която стартира през 2007 г. в Естония, обясни Венелин Петков. По думите му, става въпрос за чистене на цяла България, мащабна дългосрочна инициатива, която сега започва и от която бТВ няма да се откаже.
Ани Салич обясни, че Столична община помага с каквото може. По отношение на това, защо бТВ организира инициативата, Ани отговори: „Считам, че ние винаги сме били добрият пример“. Според нея Столичният инспекторат иска столицата да е чиста, но всички сме свидетели, как се отварят прозорците на колите и се изхвърлят фасовете, как хора си изхвърлят боклука в двора или в асансьора и в крайна сметка „всички живеем в някакъв сюрреалистичен свят“, а почистването изисква много труд.

На питането на Слави не е ли въпрос по-скоро на манталитет, отколкото „дайте да отидем да чистим“, Ани Салич отговори, че когато и тя си задава въпроса какво е било преди 10 и преди 20 години, няма обяснение, освен това, че „боклукът може би се е променил …., ако тогава хората на село са си горили боклука, по улиците нямаше толкова много боклук, сега е страшно. Аз съм просто уплашена“.

„Кампанията, която ние сега започваме, трябва да изведе до един ден, напролет следващата година, в която ние, заедно с всички, които ни подкрепят в цяла България, ще изчистим онова, което дразни всички с години.“ – обясни Венелин Петков. В подкрепа на думите си той заяви, че са се натрупали имейли, от хора, които искат да участват и питат какво да направят. Имало и писма, каза той, в които хората казват – „Ама София не е България, елате да изчистите и при нас“. – „Целта не е ние да отидем някъде и да изчистим. – каза журналистът. – Целта е всички тези хора, които милеят за дома си, за родното си място, за мястото, където живеят, да се съберат и най-накрая да започне един процес, който ще доведе до изчистването на страната.“

Венелин Петков разказа повече за кампанията в Естония:
„Трима приятели започват инициативата по интернет. От трима стават няколко десетки, няколко стотин и това залива цялата страна. След 7 месеца организация, на 3 май 2008 г. излизат около 50 000 души, което е между 4 и 5% от населението на Естония. Тези хора излизат, но те следват един модел, който вече е установен след тези 7 месеца организация. Тези хора отиват на места, на които вече се знае, че има боклук. Събират този боклук, изнасят го до определени места, в които се предполага, че идва някой и го изнася.“

За хората, които се интересуват от организацията по почистването, гостите посъветваха да потърсят информация на сайта на кампанията.

Слави Трифонов обясни, че целият екип на шоуто ще вземе участие в почистването на 9 април: „Моите колеги спонтанно решиха всички да излязат да чистят в събота, купил съм ръкавици, торби, взел съм фланелки.“

Венелин Петков обясни, че е направена предварителна организация и че екипът ни е разпределен на място, на което се знае, че има нужда от чистене и вече е определено – то е в Борисовата градина. „Ето ви пример за създадена организация – каза той и допълни, че на мястото ще има отговорник от Столична община, който вече е подготвил ръкавици и чували, които ще бъдат раздадени на екипа.

Чисто логистично на колегите от бТВ е било по-лесно да направят организация за София, но това не пречи на хората от останалите градове и села да излязат и да почистят.

На същото мнение бе и Ани Салич: „Не е необходимо да имаме чували и ръкавици. Не е необходимо някой да ни посочи – „ето тука е мръсно“. Ако на 9 април аз не мога да отида да почистя в моя квартал, а ще чистя в Зоопарка – защото ние от бТВ ще чистим на 4 места: Княжево, Зоопарка, НДК и Северен парк, който е много мръсен, – може и в друг ден това да се случи. … Ти каза как се поддържа огъня – с добрия пример. Добрият пример, който аз се опитвам да дам на моите деца. Дайте го и вие на вашите – не хвърляйте фаса през прозореца, защото остава 100 години там, на пътя. Вие това им завещавате. Не го правете! Хвърляйте си боклука в контейнера. Това е!“

“И моята теза е такава, като на моите колеги от бТВ – каза Слави. – Всичко е въпрос на вашето лично решение, на вашия личен избор и на вашата отговорност. Вярвам, че в събота всички ще бъдем приятно изненадани.“