enbg

„Репортерът – това е сърцето на новинарството и на телевизионната журналистика”

24.6.2010 | коментара

23 юни 2010 г.

Тази година бТВ навърши 10 години, а лицето на една телевизия са новините. За тези 10 години бТВ е излъчила над десет хиляди новинарски емисии от света и България. Новинарският екип на телевизията превърна бТВ в най-предпочитания и авторитетен информационен канал в България.

„Нека не прозвучи нескромно, но бях сигурна, че Новините и актуалните предавания ще станат №1, защото имахме визия, аз и хората, които успях да събера.” – така отговори директорът на „Новини и актуални предавания“ на бТВ Люба Ризова, запитана от Слави с какви чувства е започнала в началото.

10 години са ужасно много и ужасно малко, каза от позиция на времето Люба Ризова. По думите й „тази телевизия нямаше да бъде това, което е, без две жени – Вики Политова и Виктория Бехар, – искам да им благодаря за подкрепата, за професионализма, за интелекта и за изключителното желание да успеем, в което бяхме истински заедно и продължаваме да сме”.

Слави коментира, че след като премиерът попита медиите дали има политически натиск, Люба Ризова бе единственият редактор, който каза че „има натиск и не се включи в общия хор”. – „Принципно, натиск винаги има, има от зрители, от майка, от съсед, представител на фирма, мои приятели. И политиците са хора. Натискът е нещо иманентно за медиите в едно общество. Прекрасно е, че говорим, че има натиск и сме толкова чувствителни. Защото там, където не се говори, че има натиск, това са Северна Корея и Куба.” – заяви шефката на Новините. Тя изрази мнение, че една от модерните форми на натиск е да ти отказват гостуване. „Това е характерно за демократичните общества, защото в недемократичните няма волеизявление на медията към някой политик, държавник. Натискът е нещо иманентно за медия, а зрителите са тези, които преценяват дали е оказан натиск.” – каза г-жа Ризова.

За новините на бТВ работят 114 души и в този смисъл Новините са скъпи, но например едни риалити шоута са много по-скъпи, каза Люба Ризова.

Тя призна, че се чувства свободна да направи това, което е правилно, редно, необходимо и в интерес на зрителя. Отговорът за това, според нея, е много прост – бТВ и в момента е публична компания. Това означава, че медийната група е на борсата в Ню Йорк, така че всеки би могъл да си купи акции. „Има много акционери и те задават въпроси. Никой не иска да знае, че медията се ръководи от един или друг натиск или и по едно и друго влияние. (…) Ние произвеждаме продукт – харесва се, купува се.”

Люба Ризова призна, че никой не се е допитвал до нея по въпросите за новия закон за радио и телевизия, но, според нея, в новия закон – за частните телевизии няма да има някаква съществена промяна, защото едни предишни промени са били синхронизирани с изискванията на ЕС.

„Откакто има криза се е вдигнал рейтингът на новините и актуалните предавания – каза г-жа Ризова, – и то не е случайно – когато нещо се случва и хората следят всеки ден какво се случва, интересът към новините се вдига”. Със смяната на собствеността на бТВ, тя е вече шеф и на новините на Про БГ. По този повод нейните думи бяха, че ще се конкурират хората, които работят за новините в двете телевизии, а целта е зрителят да има алтернатива.

Г-жа Ризова призна, че й липсва много оперативната работа като журналист, като под журналистическа работа тя разбира бТВ Документите, бТВ Репортерите, журналистическите разследвания. „Репортерът – това е сърцето на новинарството и на телевизионната журналистика, това е майсторството.” – смята новинарският шеф.

Люба Ризова подари на Слави, поставено в рамка, Кредото, което оставя Джоузеф Пулицър – човекът, направил най-влиятелния вестник навремето в Дивия Запад, в края на 19-и век, и оставил важни заповеди – какво да прави по-нататък журналистиката:

„Знам, че оттеглянето ми от вестника няма да има значение за основните му принципи:

– че винаги ще се бори за прогрес и реформи;
– че никога няма да толерира несправедливостта и корупцията;
– че винаги ще се бори с демагозите от всички партии и никога няма да принадлежи на никоя партия;
– винаги ще се противопоставя на привилегированите класи и крадците на обществени богатства;
– никога няма да губи симпатия към бедните;
– винаги ще остане отдаден на общественото благо;
– никога няма да се задоволява само да публикува новините;
– винаги ще бъде драстично независим и никога няма да се страхува да напада злото, независимо дали е причинено от хищна плутокрация или от хищна бедност.”