enbg

Шоуто отиде на госке у Борован

14.10.2011 | коментара

13 октомври 2011 г.

„Тръгнале сме на госке“ е новата рубрика за специалните издания на „Шоуто на Слави“ в седмицата, посветена на северозападната култура. Гацо Бацов, Георги Милчев-Годжи и Борис Солтарийски излъчиха видео, заснето по улиците на Борован „лично от Спилбърг“. Нашествието на Шоуто по тихите северозападни улички бързо предизвика интереса на местните и за няколко минути в ефира заваля боровански хумор.

Борис Солтарийски срещна своята кръстница, която не позна съвсем. На друг боровчанин пък му трябваха няколко секунди, за да разбере, че говори с Гацо и Годжи. „Не мога ви позная, бе! Айде да ви водим у назе да пием по една ракия“ бяха първите му думи. Въпреки че е на 74 години, той се закле, че изпълнява съпружеските си задължения всяка вечер по един път и половина. Иван Топалски, по прякор Благия, пък се оказа, че лично в Борован е топлил Лили Иванова „на едно парно“.

И вокалните заложби на Слави Трифонов не бяха подминати. Жителка на Борован силно разкритикува изпълненията му. „Слави попейва, ама не е като ‘ората“. Тя беше категорична, че всъщност Борис Солтарийски пее „както си требва“.

Оказа се, че в Борован има и булки за Слави. „Мамин благ той, ожени ли се?“ беше въпросът на вечерта. Вики бе първото предложение от боровчани – тя била най-хубавата булка у селото. Офертата беше наистина сериозна – „Има бозки колко главътъ“. Веска, Галя и Сийка също се подредиха като кандидат-булки.

За трета поредна вечер в „Шоуто на Слави“ не липсваха и интересни случки от северозападната култура. Гацо Бацов разказа как врачани отшили „на сбор“ у видинчани и за 3 дена изяли всичко. Един от тях поискал да си измие очите на чешмата, когато видинската баба-домакин му рекла „Ма вие имате ли очи?“

Екстра Нина и Йорданка Благоева бяха поредните гости в седмицата на Северозападна България. Те са представители на Враца и Монтана. Йорданка Благоева сподели, че спортната й кариера е била в пика си именно в Монтана. Тя разказа и за любимия си монтански израз – „Едно турме оди по джедето, настъпило една меунка и си изкривило папуня“, което в превод означава „На биволицата малкото си ходело по шосето, настъпило една пашкула на копринена буба и си изкълчило глезена“.

Гацо Бацов разказа и за врачанското покрекло – специално ястие, направено от животински вътрешности. Когато на момиче то София й било предложено „Искаш ли покрекло?“, тя попитала – „Покрай какво?“

Краси Радков изпя и емблематичната песен от Северозападна България – „3 села“:

Типченица, Типченица, ‘убава си по темница.
Искаш ли да ‘одиш бос и гол – ‘земи си жена от Лютидол
Искаш ли дете наготово – ‘земи си жена от Ребърково!

Годжи, Борис и Гацо Бацов завършиха предаването с вече традиционната емисия новини на врачански: „Врачански генетици сакат да кръстосат дамски буби със светулки – не свети – мандрасъш, ако свети – не мандрасъш”.

Зрителите могат да разказват своите истории от Северозападна България на специален e-mail: [email protected]