enbg

Цвета Христова-Богданова, Венелина Попова и Николина Горова, 22 май 2013 г.

22.5.2013 | коментара

На 26 май ще се проведе местен референдум, на който жителите на област Стара Загора ще трябва да отговорят на въпроса: „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово“? По повод референдума и проблема с дългогодишното обгазяване на Стара Загора, гости в „Шоуто на Слави“ бяха Цвета Христова–Богданова (председател на неформална гражданска инициативна група „За чист въздух на Стара Загора“), Венелина Попова (кореспондент на радио „Хоризонт“ в Стара Загора) и Николина Горова (част от инициативния комитет за провеждане на местния референдум).

„Повече от 10 години ние не сме категорични какво точно се случва в Стара Загора и нито една институция досега не ни е дала категоричен отговор“, коментира първа Цвета Христова–Богданова. Венелина Попова, която сподели, че от 12 години разследва обгазяването на града, смята, че такава тайна – кой обгазява Стара Загора, може да съществува само в олигархична държава, каквато, според нея, е България в последните 23 години. Журналистът каза още, че институциите в страната 12 години не са посочили източниците на обгазяването, а само са пускали „димки“ и „фитилки“, за да вкарат гражданите в хипотеза сами да доказват кой ги обгазява. Венелина Попова изрази теза, че проблемът не се решава, защото „става въпрос за много пари“ и „за частно-корпоративни интереси“.

Гостите споделиха, че е много важно старозагорци да гласуват на местния референдум. Николина Горова информира, че за да има правна стойност допитването, трябва да гласуват 70 000 души. Цвета Христова–Богданова обаче цитира военния министър в служебното правителство Тодор Тагърев, който е заявил, че няма никакво значение как ще се произнесат гражданите на Стара Загора и че полигон „Змейово“ няма да бъде закрит. Председателят на инициативната група „За чист въздух на Стара Загора“ призна, че кметът на града не може да приведе в изпълнение решение от референдума, тъй като територията, на която се намира полигонът, не е общинска собственост. Според Цвета Христова–Богданова всичко зависи от политическата воля на управляващите. Венелина Попова вмъкна забележката, че досега три правителства, както и главният главнокомандващ на българската армия в два мандата – президентът Първанов, не са решили проблема. Тя обаче е убедена, че ще се сбъдне библейското правило, че „всичко, което е тайно, ще стане явно“ и че все някога ще има съд за виновниците.

Николина Горова изнесе конкретни данни, за периода от 2002 г. насам, за това с какво е замърсен въздухът на Града на поетите. Тя изтъкна, че хората в Стара Загора дишат азотни окиси, фини прахови частици, сероводород и бойни отровни вещества в пъти над нормата. Изследване в германския град Щутгарт пък показало, че в храната на гражданите на Стара Загора има тежки метали над нормата, сред които олово, кадмий и мед. Това, по думите на Николина Горова, вероятно означава и наличие на тежки метали в кръвта на старозагорци. Венелина Попова веднага добави, че тя се е подложила на изследване, пак в Щутгарт, което показало наличие на тежки метали в кръвта й. Попова впоследствие поискала да й бъде изпратено становището на специалистите, за да заведе дело срещу българската държава, но така и не го получила. В това журналистът видя вероятност за осъществен натиск.

Венелина Попова говори и за 150-200 млн. лева, които САЩ са дали на България, за да унищожи своите съветски боеприпаси. Според нея тези пари не са влезли в бюджета и не е ясно къде са отишли.

Гостите на Слави споделиха, че ТЕЦ-овете в региона също замърсяват въздуха на града, но изследване показало, че тежките метали в храната със сигурност не идват от тях.

В края на разговора Цвета Христова–Богданова изрази мнение, че решението да има местен референдум е минало, защото е гласувано месец преди парламентарния вот и партиите са се страхували да го отхвърлят, защото в такъв период това би им донесло негативи.

Какво още казаха гостите по проблема с обгазяването, вижте във видеото.

Цялото предаване от 22 май 2013 г.