enbg

Трябва да се инвестира в детските школи и в клубовете, смята Стефка Костадинова

25.10.2012 | коментара

Месец преди представянето й в Барселона като един от 24-те най-велики атлети, членове на Залата на славата, легендарната българска лекоатлетка Стефка Костадинова гостува в „Шоуто на Слави“. Тя разказа, че е много горда от признанието и с нетърпение очаква церемонията, на която освен нейното име ще се чуе името на България. Темата на разговора обаче се върна към олимпиадата в Лондон, където нямаше много поводи да се чуе за България.

„Много тежко изживях цялата тази олимпиада, защото аз съм минала по този път.“ – каза Стефка Костадинова – „Говори се за много концепции, стратегии за спорта, но според мен след 1990 година спортът не е приоритет на държавата. Това поколение, което е в елитния спорт в момента, попадна в ситуация, в която се разрушаваха ценностите на спорта. Освен това заплащането е много ниско – с 300 лева не можеш да издържаш семейство. Всички тези хора, които създадоха нас като големи шампиони, отидоха в чужбина и там направиха световни и олимпийски шампиони. И все пак, от това поколение остана талантът, останаха няколко спортисти, с които се гордея, че при този тежък преход – все пак имаме 2 медала в Лондон. Имаме и 4-ти, 5-ти и 6-ти места – във волейбола, в художествената гимнастика…“ Стефка Костадинова поздрави всички български спортисти, които са се класирали в първата осмица и обясни, че стратегията на състезателите ни в олимпийска година трябва да е изцяло насочена към върхова форма на олимпиадата, дори и да се наложи да се пренебрегнат световните и европейски първенства.

Според председателя на Българския олимпийски комитет в страната ни има пари за спорт – те са инвестирани в много спортни бази, допинг лаборатория, многофункционалната зала, комплекс Белмекен, Спортпалас и зала „Раковски“. Костадинова сподели, че е провела работна среща с всички български олимпийски федерации, на която да открие къде са проблемите и защо не се получава. Отговорите били познати: ниското заплащане на треньорите, лошото състояние на спортните бази и липсата на пари за наем на зали.

Начинът да се развива българския спорт, според Костадинова, е отдолу нагоре, като първо се обърне внимание на училищата: „Много е важно да се помисли за спортната база в самите училища. Защото, за да накараш едно детенце да спортува, трябва да имаш поне прилична съблекалня, с едно гардеробче, с една закачалка… И треньорът, учителят по физическо възпитание трябва да съумее да го запали по спорта.“

„В нашето поколение знаехме, че ако вземем медал или станем първи, можем да пътуваме в чужбина. Тоест – ти си много специален. Сега поколението и децата са други. Трябва да не мислим 2-3 олимпиади за медали, а да инвестираме в клубовете, децата, треньорите и спортните школи. Това е една страхотна инвестиция, с която отново ще потеглим нагоре. Защото Станка Златева, ако спре, какво правим? Данчо Йовчев спира. Стига сме говорили за това, че сменяме поколенията, ние ги сменихме 100 пъти тези поколения“, завърши Костадинова.