enbg

Три деца остават заедно под грижите на приемно семейство

6.1.2011 | коментара

04.01.2011 г.

Приемно семейство на три деца гостува на Слави тази вечер. Димитър и Султана Теркиеви доведоха в студиото Елена, Ангел и най-малкия Велислав, пред които е висяла угрозата да бъдат разделени по различни домове след смъртта на майка им.

Семейството от Банкя за втори път е приемно семейство – преди това са гледали още две деца. Султана е учителка, Димитър също в началото е бил учител, но после работи в сферата на строителството. Двамата са заедно от 16 – годишна възраст.

Семейство Теркиеви се грижи за Елена, Ангел и Велислав вече две години. Никога не са имали колебания да вземат три деца. „Няма какво да мислим”, казал Димитър на съпругата си.

Пред Слави Султана разказа какво е доброволно приемно семейство: „Да вземеш деца и да се грижиш – деца в нужда, изоставени деца. Ти не ставаш техен родител, а се грижиш за тях. Ние искаме да се грижим за тях, докато сме живи.”

Султана разказа за тежката съдба на трите деца. В началото, когато са искали да вземат децата, тя знаела само, че майката е на смъртно легло. Разказва какво е видяла, когато се среща с нея: „Слави (б.а. Велислав) стоеше до краката й в леглото, тя вече не можеше да говори, правеше знаци да ги взема.” Бащата пък не искал да признае децата. Султана сподели още, че децата са гледали болната си майка и две години не са ходили на училище. Когато Султана и Димитър взимат децата у тях, Елена се заключила. За този момент Елена сподели: „В един ден майка ми почина, отделят ме, не знам къде отивам.”

Държавата дава средства за децата, но те са за храна. Семейство Теркиеви споделиха, че важно е и духовното израстване. Децата ходят на танци, ски, плуване, пиано. Султана благодари на родителите на децата от нейното частно училище, които много й помагали. Дори Ангел, като се прибрал от училище, казал на Султана: „Госпожо, за Коледа имам седем подаръка.”
Семейство Теркиеви се надяват да има повече приемни семейства, защото грижите в едно такова семейство са много по-добри, отколкото в социалните домове.