enbg

Томалевски: За европейска политика трябват европейски хора

22.2.2012 | коментара

Председателят на партията на българските емигранти „Другата България” Божидар Томалевски гостува на Слави Трифонов. Томалевски, който дълго време е живял извън България, смята, че българите, които са били в чужбина, могат да помогнат на родината си със своя опит. „Ако ви трябва европейска политика – ви трябват европейски хора. Ако правите френски ресторант, не може да си вземете турски готвач”, заяви Томалевски. Според него ако я няма „другата България”, няма да я има и „тази България”, защото 2,5 млрд. лева годишно влизат от българите в чужбина в икономиката на страната. Гостът даде и други интересни цифри – по негови данни българите извън България са приблизително 3, 5 милиона. Според Томалевски обаче никой нямал сметка това да се знае, защото щели да лъснат „мъртвите души” в избирателните списъци. Политикът коментира и малкия брой на избирателните секции, които се отварят зад граница: „Това е елемент, предприет от статуквото, за да може то да бъде запазено.” Божидар Томалевски направи съпоставка с руснаците, които, въпреки че са били консервативни в правенето на избори, преди няколко дни са провели предварителни президентски избори в Шумен и Търговище, а другата седмица руснаци щели да могат да гласуват в избирателна секция и в Бургас. Тези секции се отваряли независимо от броя на хората, които ще гласуват, обясни Томалевски.

Пред Слави Трифонов гостът обяви, че партията „Другата България” ще участва в следващите парламентарни избори. В момента в нея членували 23 – 25 000 души, голяма част от тях живеели извън България, но и голяма част живеели в родината си. Относно техните политически възгледи Томалевски каза: „При нас има хора и с леви, и с десни убеждения. Има хора и без никакви убеждения. Обединителният белег е да си български гражданин и да се самоопределиш като емигрант в неравностойно положение спрямо т.нар. „политическа класа”.

Божидар Томалевски обяви, че партията му е завела иск срещу Парламента, защото Народното събрание третирало българските граждани в чужбина по неравностоен начин: „Българите с двойно гражданство не могат по никакъв начин да участват в политиката на България. В същото време има рестрикции с гласуването и това е едно неравностойно положение, вече като европейски граждани.”

Председателят на „Другата България” говори и за един нонсенс, който илюстрира с извадки от Лисабонския договор, Конституцията на България и Изборния кодекс. Според българската конституция и Изборния кодекс народни представители и президент могат да бъдат само граждани, които нямат друго гражданство, обясни Томалевски. А после цитира Лисабонския договор: „Член 8 на Лисабонския договор казва: „Всяко лице, което притежава гражданство на държава – членка, е гражданин на Съюза. Гражданството на Съюза се добавя към националното гражданство и не го заменя.”

Ето заради този абсурд политикът смята, че трябва да има промени в Конституцията и Изборния кодекс. В противен случай едни бъдещи избори биха били нелегитимни, завърши Томалевски.