enbg

Теодора Игнатова, 2 юни 2016 г.

2.6.2016 | коментара

Африканци в народни носии пеят „Полегнала е Тодора“, солист рецитира „Жив е той, жив е!“ – това видяха зрителите на „Шоуто на Слави“ във видео, излъчено при гостуването на Теодора Игнатова. Тя изпълнява длъжността на почетен консул на Република България в Конго от две години. В страната живее от 10 години.

Почетното консулство било открито официално преди две години. За откриването дошъл и президентът Петър Стоянов, разказа Теодора Игнатова. Като нейни лични приятели пък дошли Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев, с които направили концерт в сградата на местния парламент. България била много широко отразена в медиите, спомни си консулът.

Конгоанците имат много хубава връзка и емоция, свързани с България, сподели гостът. По думите й България е изпращала много учители навремето и много конгоански студенти са завършили у нас. Така след откриването на консулството се появил голям интерес сред младите хора, желаещи да посетят България или да се обучават там.

На въпрос на водещия Иво Сиромахов как става така, че млади конгоанци ходят да пеят народни песни и да рецитират „Хаджи Димитър“, Теодора Игнатова обясни, че това било подарък от тяхна страна към нея, защото като почетен консул тя ги подкрепила в тяхна инициатива. Хорът, изпълнил „Полегнала е Тодора“, всъщност се представя с оперно пеене, което не е популярно и тя ги подкрепила да направят концерт с известни оперни арии в сградата на парламента. След това изпълнителите сами избрали да разучат българския химн и „Полегнала е Тодора“. Тъй като е член на организационния комитет за честването на 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев, Теодора Игнатова държала и да има рецитиране на стихове на Ботев, като за целта избрала известни журналисти.

Забавен момент в историята е, че губернаторът на Катанга нарекъл хористите „черни българи“. Това се случило, след като те, облечени в български народни носии, изпълнили българския химн. Губернаторът се обърнал към нашия консул с думите: „Госпожо, не очаквах, че има толкова много черни българи в нашия регион.“

От 17 години Теодора Игнатова живее извън България, водена от бизнес заетост. Съпругът й е грък. Тя споделя, че след като вече имали деца, решила, че трябва все повече да се обръща към българските корени, за да поддържа българския дух.

Цялото предаване от 2 юни 2016 г.