enbg

Сценаристите за срещата с парламентарно представените партии

24.11.2016 | коментара

Тагове:

В понеделник Слави Трифонов, като председател на инициативния комитет за референдума, покани лидерите на парламентарно представените партии на среща, на която да стане ясно как те смятат да се отнесат към волята на народа, изразена с гласуването на референдума.

Днес на срещата в зала 6 на НДК от страна на парламентарно представените партии не дойдоха лидерите, а дойдоха техни представители, от наша страна не отиде Слави, а отидоха членовете на инициативния комитет Тошко Йорданов и Иво Сиромахов. В предаването те показаха видео материали от срещата и коментираха казаното от участниците.

„От референдума минаха почти три седмици, а в парламента тази тема изобщо не съществува. И ние всъщност инициирахме тази среща именно заради тези три милиона и половина българи, които са гласували на референдума и които имат право да знаят какво смятат да правят народните представители и кога смятат да приведат решенията на референдума в сила“, каза Иво Сиромахов.

На срещата Цветан Цветанов припомни, че от ГЕРБ са заявили принципната си позиция, още когато са внесли трите въпроса в деловодството на Народното събрание. „В някои от текстовете, които са визирани в така направеното предложение и внесено от омбудсмана на републиката Мая Манолова (…) има някои въпроси, които могат да бъдат отворени за дискусия, защото въвеждането на мажоритарния елемент, като съгласие – да, но начинът, по който трябва да бъде въведено, това е вече изборно законодателство и точно тук трябва да не допускаме грешка и да не залитаме в другата крайност“, каза Цветанов. Той покани екипа в правната комисия, когато ще се обсъди Изборния кодекс.
Тошко Йорданов изрази надежда подкрепата на политическа партия ГЕРБ към референдума да бъде и на дела.

От БСП Желю Бойчев заяви, че за тях волята на българските избиратели е ясна – не са доволни от политическата система. Бойчев каза, че те няма да се противопоставят. Той увери, че от БСП са започнали подготовка по изясняване на всички въпроси, които мажоритарната система поставя.

Тошко Йорданов призна, че е бил изненадан от казаното от представителя на БСП, тъй като досега партията е била с друга позиция. Той подчерта, че трябва да внимаваме какво в действителност ще се случи. По думите му, с гласовете на ГЕРБ и БСП решението на българския народ би могло да се превърне в закон.

Румен Петков каза, че от АБВ вече са заявили какво искат, а именно – мажоритарен елемент на изборите, „без да абсолютизираме мажоритарната система“. Той се обяви и за редуциране на субсидията три пъти. За Румен Петков пречка е и районирането на страната и според него няма институция, която да може да предложи 240 района.
„Това НС няма никакво морално право да се занимава със стратегически за България въпроси“, завърши Петков.

Иво Сиромахов определи като политически лупинг рязката смяна на позицията на партия АБВ по отношение на референдума, заявена от Румен Петков.

Съпредседателят на БДЦ д-р Ковачка каза, че референдумът е крачка напред в демокрацията, вотът на хората е явен и не може да бъде променен. Тя изрази съмнение, че този парламент във времето, което остава, ще може да се справи с това. Росен Петров обясни, че предстои първо в НС да се гласуват въпросите от референдума и след това да се изготви изборното законодателство. Според него въпросът е дали в рамките на този парламент може да се изработи ефективно изборно законодателство.
Тошко Йорданов коментира, че дотук гласовете на ГЕРБ, БСП и БДЦ са достатъчни за приемането на решенията от референдума, при положение, че гласуват по начина, който са заявили. Сценаристът каза, че затова е хубаво, че тези неща са публични и се записват.

Радан Кънев заяви, че имаме референдум, който е успешен, но не е задължителен. Той каза, че не е гласувал на референдума с цел, той да не бъде задължителен и по него да има дебат.
„В рамките на този парламент ние няма да подкрепим 240 избирателни района“, каза Радан Кънев. След това той реши да напусне срещата, като се обоснова така: „Дойдох на дебат, тук виждам шоу. Аз смятам да го напусна и да остана отворен за всякакъв дебат в професионална среда и с грамотни хора от тук нататък.“
В студиото Тошко Йорданов определи Радан Кънев като „представител на обиденото депутатско войнство“ и каза, че „това са хора, които при мажоритарен вот няма да влязат“ в парламента, затова си пазят топлото местенце.

Тошко обобщи, че има внесен готов избирателен закон, направен от експерти и внесен от г-жа Мая Монолова, а депутатите могат „да седнат да работят върху него“, а не да казват, че няма време.

Цялото предаване от 24 ноември 2016 г.